KRONOLOGI BLOG

Tiada kata seindah bahasa, Tiada blog seindah Kronologi, blog yang diterajui oleh seorang remaja lelaki yang banyak ceritanya tetapi masih gagal dalam bab penyampaian cerita. Satu sahaja peganganku, " Kalau tiada rupa, tiada wang hanya ilmu sahaja yang membolehkan kita berdiri tanpa merasa kecil walau dimana jua. " maka kutiplah ilmu walaupun didalam blog ini..

Homestay sekitar kawasan Kamunting, Taiping Perak.

Homestay sekitar kawasan Kamunting, Taiping Perak. Jika ada mencari homestay untuk didiami di sekitar kawasan Kamunting, Taiping Perak boleh terus menghubungi nombor di bawah.

Gambar sekitar kawasan Homestay.






AKAN DATANG. RUMAH MASIH DALAM PEMBINAAN. SIAP SAHAJA AKAN SEDIA UNTUK DISEWA!!


Rumah Sewa Murah Sekitar Kawasan Kamunting Taiping Perak

Rumah Sewa Murah Sekitar Kawasan Kamunting Taiping Perak. Rumah teres setingkat untuk di sewa di kawasan berdekatan Taiping dan Kamunting Perak. Rumah teres setingkat untuk disewa di Taman Kamunting Mutiara Fasa ll. Sekiranya anda perlukan rumah untuk disewa boleh terus hubungi nombor dibawah.  

Gambar sekitar Taman Kamunting Mutiara, Kamunting Perak.






AKAN DATANG. RUMAH MASIH DALAM PEMBINAAN. SIAP SAHAJA AKAN SEDIA UNTUK DISEWA!!


Spesifikasi iPhone 7. iPhone 7 Plus and Airpod, keluaran Apple September 2016 (video)


Apple telah mengeluarkan beberapa produk terbarunya pada September 2016 ini seperti iPhone 7, iPhone 7 Plus dan Airpod. Bagi yang terlepas menyaksikan pelancaran produk tersebut, anda boleh saksikan di laman web rasmi Apple ataupun ringkasan video dibawah ini.


Tonton drama adaptasi sejarah Balai Polis Bukit Kepong 1950

Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong adalah kejadian serangan komunis yang berlaku semasa keadaan darurat di Persekutuan Tanah Melayu selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut, Balai Polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 orang komunis sekitar jam 0500 pagi oada 23 Februari 1950.

Dalam kejadian tersebut, sekitar 25 orang anggota polis berjuang habis habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.

Dalam kejadian ini, 17 orang anggota polis dan hampir 40 orang komunis telah terkorban.


Link di bawah anda boleh tonton drama adaptasi sejarah Balai Polis Bukit Kepong 1950





Mechanic : Resurrection 2016 Full Movie Watch Online Download

Mechanic : Resurrection 2016 Full Movie Watch Online Download. Filem aksi yang dibintangi oleh Jason Statham, sepengetahuan kita semua yang mana filem lakonan Jason Statham pasti hebat dan yeah, sememangnya hebat.

Sempat ke GSC IOI Mall Putrajaya. Hebat ditambah pula Jessica Alba yang cantik. 


Klik gambar untuk tonton filem tersebut secara online. Selamat menonton. 


Larian Kempen Kesedaran Kaser Payudara : Shokubutsu Be My Reason Shower Run

Larian Kempen Kesedaran Kaser Payudara : Shokubutsu Be My Reason Shower Run
Hello all the runners out there! So, have you guys register for Shokubutsu Shower Run 2016? If not, quick get yourself register at www.pacerssport.my
A lot of interesting goodies awaits you!
See you there! 

Pokemon Go : Egg Hatching Chart

Note : Bigger eggs can hatch pokemon form the lower egg values. 


Tips beli Tiket ETS di Kaunter ETS Kuala Lumpur Sentral

Tips beli Tiket ETS di Kaunter ETS Kuala Lumpur Sentral ini sangat berguna dan sangat praktikal terutamanya sekiranya anda mahu membeli Advance Ticket ataupun tiket yang dibeli bukan untuk digunakan hari ini, contohnya beli hari ini dan gunakan pada esok hari.


Jadual Perjalanan ETS (Arah Utara)

Tips ini saya ceritakan berdasarkan pengalaman saya yang baru lepas beli tiket untuk digunakan esok. 

Benda pertama sebelum ke kaunter untuk beli tiket pasti kita ke kaunter nombor giliran untuk ambil nombor giliran untuk ke kaunter tiket, dan disitu kalau staff ETS tanya nak kemana dan bila? Katakan sahaja nak ke (Destinasi anda) sekarang. Jadi dia akan bagi nombor giliran yang tidak memerlukan anda menunggu lama berbanding kalau anda menjawab dengan, nak ke (Destinasi anda) pada esok hari. Ini kerana, dia akan memberi nombor giliran di bawah kategori Advance Ticket yang memerlukan kesabaran dan tempoh menunggu yang lama. 

Tak percaya? Cubalah.

Ini kerana, apa yang saya perhatikan orang yang dapat lambat dari saya pun, ke kaunter lagi cepat. Bila ditanya, dia nak gunakan sekarang. So fahamlahh.

Mudah sahaja, bila ke kaunter dengan nombor giliran untuk beli tiket sekarang. Katakan sahaja, saya dah bertukar fikiran untuk beli tiket esok. Kann

Terima Kasih.

Lokasi Dragonite, Arcanine dan Charizard, Pokemon Go di Kuala Lumpur.

Senarai lokasi Dragonite, Arcanine dan Charizard, pokemon-pokemon unik dalam permainan Pokemon Go di kawasan sekitar Kuala Lumpur.



Ayuh.




Register for Great Eastern Viper Challenge 2016

Known as Asia’s Largest Obstacle Course Running event, Viper Challenge is a brainchild of Original Bootcamp Sdn Bhd, a progressive and dynamic company that is also known for their fitness program. 

Started in 2013, Viper Challenge has now become immensely popular, with frequent Sold Out events and currently have over 90,000 enthusiasts participating in their events locally and internationally. 
Viper Challenge events has multiple formats, catering to the masses as well as the elite few. From the more family oriented REVRUN to the mentally and physically demanding VIPER 2 FOUR, Viper Challenge is known to push the boundaries of not just physical events, but also the landscape of health & fitness in the region. 

Read More : Great Eastern Viper Challenge : Sepang Circuit

Badminton, Olympic and Malaysian

No matter what happened, Malaysians. Never ever forget how we felt yesterday.

Cherish the moment. Ayuh Malaysia.


Tonton Drama TV3 Budak Magik

I don't really think Budak Magik is a good drama and I shouldn't be watching this drama. Tapi kelakar sangat mereka berdua and it was funny, my favs are in there, and I enjoyed it.
I was laughing so hard watching drama Budak Magik.

Like I said before, especially scene between Kamarool Hj Yusoff ( Ahriman ) and lelaki kurang pendengaran Hairul Azi ( Sood ). Its the only thing I love in this drama anddd Elnisa Husni 👉🏽👈🏽




Michael Phelps, Joseph Schooling. First Singapore's Gold Medal Olympic RIo 2016.

Michael Phelps, Joseph Schooling. First Singapore's Gold Medal Olympic Rio 2018.
Wow. Singapore's Joseph Schooling just made a new Olympic record and won the gold medal Olympic Rio 2016 early this morning. 

Perak Olimpik Pandelela, Jun Hoong dan Pengorbanan Komando Malaysia

" Komando berpakaian lengkap, terjun beribu-ribu kaki dari kapal terbang dapat pencen tak sampai pun RM2000, itupun kalau selamat. Pandelela terjun tak sampai 30 kaki dan tanpa pakaian lengkap dapat RM300,000 dan pencen untuk terjun tak sampai seminit. Agaknya siapa yang lebih berjasa kepada negara? "


Why trying to compare Pandelela and Hoong' Silver Medal with Malaysian Paratroopers while you can be proud of both.

We shouldnt compare especially not over someone who’s representing the country on an International level and someone who's when we sleep peacefully in our houses, they sacrifice their sleep. Our brave soldiers stay awake and sacrifice all to protect us.

We should be proud to have both these amazingly talented and hardworking athletes to represent the country, and grab a Silver in the Olympics.

Same goes to all Malaysian Paratroopers, who serve our country & protect our freedom!

Well done Pandelela and Jun Hoong! Thanks a lot Malaysian Paratroopers.

Sorry for the broken english. Know that I welcome anyone to correct me anytime. In private if you could. Hiksss

Kalau nak compare Pandelela and Jun Hoong, Jun Hoong lagi cantik kan. 😘

Lokasi Surau di Times Square KL

Lokasi surau di Times Square. Berbeza dengan mall yang lain, di Times Square lokasi suraunya berbeza untuk lelaki dan perempuan, tak jauh rasanya selain ianya berbeza tingkat. Boleh ikut gambar di bawah untuk lokasi surau lelaki.



Manakala gambar di bawah ini pula adalah lokasi untuk surau perempuan.


Lokasi Surau di KLCC

Lokasi surau di KLCC. Surau di KLCC yang mudah sekali nak cari, mostly orang yang ke sana, agak mudah nak jumpa. Lokasi surau di KLCC ialah di tingkat yang paling bawah. Cari Cold Storage then akan jumpa KFC di sebelah kiri, manakala Guardian di sebelah kanan. 

Jumpa ATM mesin dan belok ke kiri. Surau di KLCC amat luas dan selesa. Luas dan ada cermin yang besar. :)

Yang paling mudah, tanyalah pegawal keselamatan yang sentiasa ada di mana-mana sahaja. 

Lokasi Surau di Pavillion KL

Lokasi surau di Pavillion KL. Lokasi surau di Pavillion KL adalah di tempat letak kereta B2. Mudah di cari dan sangat selesa, seiring dengan gahnya Pavillion, begitulah gahnya surau yang terdapat disini. 

Cari signboard tempat letak kereta then tempat letak kereta B2 maka jumpalah signboard surau di Pavillion KL ini, jejaga waktu nak ke sana, lorong sempit mudah terlanggar. 


Lokasi Surau di Mid Valley Megamall

Lokasi Surau di Mid Valley. Berikut ialah lokasi surau yang terdapat di Mid Valley Megamall. Paling mudah, lokasi surau di Tingkat 3 (North) di Food Junction. Pertama, cari laluan ke The Garden, then cari Big Apple then kau akan jumpa pintu kaca ke surau. Surau yang agak besar dan mampu memuatkan seramai 40-50 orang dalam setiap masa. 


Pokemon Go Malaysia dan Fatwa Islam

Played Pokemon go for only 10 minutes and then uninstall since I realised a fatwa on Pokemon because it violates Islamic rules.

Dota bila nak haram, game itu lagi jilake. 😓

Berjaya Bersama Angkatan Tentera Malaysia

Berjaya Bersama Angkatan Tentera Malaysia. Bagi aku secara peribadinya, apa yang kita ceburi biarlah sehingga mencapai suatu tahap yang boleh engkau banggakan bila kau kenangkan diwaktu sendiri nanti. Jadi sebagai seorang remaja yang telah korbankan waktu remajanya di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia dan seterusnya bergelar seorang Pegawai Tentera, bagi aku, ketahap tertinggi sepatutnya aku kejar.

Namun, untuk memastikan aku mencapai apa yang aku gelar suatu kejayaan itu, aku pastikan aku mengikuti setiap apa yang telah aku tetapkan. Di sini aku kongsikan beberapa petua yang aku pastikan untuk menggapai kejayaan bersama Angkatan Tentera Malaysia.


1. Tetapkan Tahap Kejayaan.
Seperti juga apa yang kita ingin perolehi, awal mula pertama mula mestilah kita pastikan apa yang sebenarnya kita mahu. Bukannya secara membuta tuli mengejar sesuatu yang kita tidak pasti. Pada permulaan setiap yang kita ceburi, haruslah kita tetapkan apa yang kita mahukan.

2. Tetapkan Garismasa Untuk Sesuatu Usaha.
Apa yang kita lakukan, pastikan kita ada garismasa. Pastikan kita ada had masa untuk kita berusaha. Sekiranya itu sesuatu yang sangat berharga dan agak sukar, pastikan kita tetapkan lebih masa dan begitulah sebaliknya. Jadi dengan adanya garismasa, seharusnya kita boleh ketahui adakah kita masih di jalan yang betul untuk mengejar kejayaan kita.


3. Fikirkan Diri Sendiri, Jauhi Iri Hati.
Perkara biasa sekiranya ada orang lain yang lebih jauh kehadapan, lebih mengapai kejayaan lagi cepat. Namun tenang. tenang dan tenang. Jangan kejayaan orang lain mengganggu kita namun gunakan ianya sebagai suatu yang membantu kita untuk menggapai kejayaan kita.


4. Jangan Putus Asa, Teruskan Berusaha.
Tak semua yang kita mahu, kita akan dapat. Dan sekiranya kejayaan yang kita mahukan masih belum muncul, teruskan berusaha dan berusaha. Yang indah selalunya lewat hadirnya kan?

5. Lakukan Semuanya Kerana Allah dan Keluarga.
Terakhir sekali, lakukan apa sahaja mestilah kerana Allah dan dapatkan restu dari kedua ibu bapa dan sokongan mereka. Pastinya semua akan berjalan lancar.

Alhamdulillah, untuk umur dan tahap sekarang. Semua kejayaan yang aku sudah setkan semasa bergelar pelajar Universiti Pertahanan Nasional Malaysia telah aku capai, dan aku berbangga. Looking forward untuk next goal aku dalam Angkatan Tentera Malaysia ini. Namun untuk mengejar kejayaan bersama Angkatan Tentera Malaysia ini bukanlah sesuatu yang mudah. Perlukan perlindungan yang terbaik untuk diri sendiri. Walau apa yang terjadi, kita sudah ada langkah-langkah yang terbaik.

Jadi, apa yang terbaik?

Pelan Takaful. 

Dengan pelan perlindungan takaful, kita sudah mengapai satu usaha untuk memberi perlindungan kepada diri kita sendiri. Walau apa yang terjadi, semoga semuanya masih dalam kawalan kita. InsyaAllah.


Berlanjutan dengan ini, sekarang ini Great Eastern Takaful ada buat dua contest Berjaya Bersama, iaitu di Facebook dan Microsite.

1. My Berjaya Bersama Story Contest di Facebook.
Konsep : 3 Pemenang akan dapat RM5000 setiap seorang

2. Berjaya Bersama Challenge di Microsite.
Konsep : Ambil gambar dan hantarkan ke Microsite | Great Eastern akan menderma RM1 untuk setiap penyertaan kepada MERCY Malaysia. | Pemenang akan menerima baucer bernilai RM100 setiap minggu.

Terima kasih. 


The Shallows Full Movie Watch Online Download

The Shallow Full Movie Watch Online Download. Tonton filem terbaru mengenai serangan ikan jerung di lautan iaitu The Shallow secara online dan downloadnya. 

Lihat dibawah: 


Sumber. Afdah | Watch Movie : The Shallows


Hari Pahlawan 31 Julai

Selamat Hari Pahlawan buat semua bergelar pahlawan yang disambut pada hari ini, 31 Julai 2016. 

Hari Pahlawan pada 31 Julai adalah hari sebagai ulang tahun memperingati pengorbanan dan semangat juang bakti mereka-mereka yang bergelar pasukan keselamatan yang memperjuangkan keamanan negara kita ini. Penat lelah mereka haruslah diingati dan dikenang kerana apa yang telah kita capat pada hari ini.




Semoga apa yang diperjuangkan mereka terus dijaga dan keamanan yang kita perolehi sekarang terus dikekalkan.


Selamat Hari Pahlawan.



Krisis di Turki dan Rampasan Kuasa oleh Tentera 2016

Berhubung dengan krisis yang sedang melanda Turki baru-baru ini di Julai 2016 dan berkenaan rampasan kuasa oleh tenteranya, yang mana rampasan kuasa itu telah diisytiharkan gagal namun kemungkinan besar akan ada tindakan balas untuk mencapai objektif pihak yang bertanggungjawab untuk menimbulkan kekecohan ini. 

Terdapat beberapa sumber yang mudah difahami dan diantaranya adalah dari Astro AWANI.


Jadi siapa boleh berikan sumber lain yang boleh dipercayai dan senang dihadami untuk lebih memahami konflik dan krisis yang sedang berlaku di Turki. 



Sebarang sumber yang sahih, akan dikongsikan dari semasa ke semasa. 

Honda Civic 2016 Yang Baru.

This new Honda Civic 2016 has daring looks, turbocharged power and a spacious, technology-rich interior.

Jadi inlah Honda Civic 2016 yang mereka gaduh gaduhkan sebelum ini. Alhamdulillah dah dapat tengok depan mata.


Welcome to 26's

Congratulation on ur weddin. Hope u're own family full of bless, joy, and happiness. 
Welcome to 26's



 
Web Analytics