Home » » Kedukaan dan kegembiraan disetiap hari

Kedukaan dan kegembiraan disetiap hari

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualikum w.b.t

Khamis. 21 Mac 2013. Keputusan SPM 2012.

Tahniah untuk makwe-makwe yang dapat keputusan yang ekselen dan ohsem. Untuk yang agak-agak keputusan umpama bbpin tuh mohon jangan bunuh diri. Banyak lagi kerja polis daripada nak selesaikan kes engkorang. Engkorang dapat apa yang engkorang usaha. Ok malas rasanya aku nak persembahkan perasaan aku mengenai keputusan SPM, sebab keputusan SPM lah aku terperap dipenjara janji ini. Namun aku redha dan berbangga. Budak straight A satu kelas jugak dengan aku dekat sini.

Nway post ini bukan untuk menjengah perasaan sedih dan gembira para makwe yang mula mengedik di Instgram dengan slip keputusan mereka tapi hanya untuk mengembalikan nafas kepada blog aku ini.

Disaat fikiran dipenuhi dengan dugaan yang bakal aku hadapi di malam ini, perasaan gelisah tidak kurangnya bermain didalam jiwa. Aku gigihkan jua menulis disini untuk melepaskan satu dua kata yang telah lama ku pendamkan sehingga tidak bernafas blog ini. 

" Tidak setiap hari kita berduka, tidak setiap hari kita bergembira. Tetapi hari ini aku berduka. "

Entah kenapa aku bercerita mengenai pepatah yang bagi aku hanyalah sebahagian dari kunyit dan halia dalam kehidupan seharian kita. Ada kalanya benda gembira menghampiri kita, adakalanya benda duka mengunjungi kita. Benda yang tak sepatutnya aku persoalkan kehadirannya.


Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Lirik lagu Hadapi Dengan Senyuman- Dewa 19 ini sudah menjadi sebahagian dari hidup aku. Lagu ini juga selalu aku tujukan kepada mereka yang menghadapi kesukaran dalam hidup. Tidaklah aku mahu mengeluh disaat kedukaan melewati diri ini, kerana itu semua pekara yang sudah pernah aku lalui, pernah aku hadapinya dan bagi aku, aku redha.

Sebenarnya aku tiada pun niat hendak menulis disini tetapi atas dasar mahu melihat sesuatu dalam blog ini maka aku coretkan apa yang terlintas di kotak fikiran aku petang ini. Maka bila idea yang hanya dari beberapa minit dicoretkan maka hasillah post ala kadar sebegini, entah dimana pembuka, dimana pula penutup mahupun klimaksnya.

" Gembira bila kerajaan umumkan bonus, Duka bila mereka umumkan pembalasan "

Jangan terpengaruh dengan penulisan aku yang nampak berduka ini padahal aku sedang bersuka. Woha!

2 Kata:

suka duka tu kan rencah dalam kehidupan ... ;)

assalam. rasenye saye ni mmg rajen nk komen kat post anda ni. knp? ntah. mybe style yg menarik. hmm, nice post. psl kedukaan dan kegembiraan dlm khidupan. sbbnye kite kne yakin stp hr yg mnjd hadiah buat kite ni sbb kite sbenanye mseh ad tggubgjwb sbg khalifah Allah di bumi ni. so truskn khidupn, yakini takdir Allah yg terbek buat kite.

penjare ke x, itu takdir terbaek. peace :)
sori terkomen pnjg. hobi ;p

 
Web Analytics