Home » » Amaran merah Ribut Tropika Sonamu di Pantai Timur Malaysia

Amaran merah Ribut Tropika Sonamu di Pantai Timur Malaysia


Satu demi satu bencana alam yang dikhabarkan akan melanda Malaysia dalam sebulan dua ini. Ada khabar yang benar dan hanya khabar angin tapi walauapapun yang terjadi kita hendaklah sentiasa selalu berdoa agar keamanan dan kesejahteraan selalu dikurniakanNya kepada kita. Terbaru dari website TheSunDaily, aku terbaca satu amaran Ribut Tropika Sonamu telah dikeluarkan di timur Malaysia.

Penduduk di Sibu, Mukah dan Bintulu telah diberi amaran untuk sentiasa berwaspada sebagai persediaan menghadapi Sonamu, yang dijangkan akan melanda Laut China Selatan esok.
"Bencana alam ini akan merosakkan harta dan nyawa," Kata Setiausaha Negeri Tan Sri Morshidi Ghani kepada pemberita semalam.

Beliau berkata angin 60kmph secara perlahan-lahan bergerak ke arah Mukah. Seperti pada jam 12pm semalam, ia adalah kira-kira 400km dari Kuching. Sementara itu, Jabatan Meteorologi telah memberi amaran bahawa angin kencang timur laut 50kmph 60kmph dengan ombak sehingga 4.5m dijangka berlaku di perairan Kuala Rajang, Mukah, Bintulu dan Miri Sarawak, Labuan, Kudat, pantai dalaman dan barat Sabah dan Terumbu Selatan.
Angin kencang dan laut bergelora dijangka berterusan sehingga hari Ahad dan akan berbahaya kepada aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri. Angin juga akan membawa hujan lebat, menyebabkan banjir di kawasan rendah.

Morshidi berkata angin, dijangka melanda pantai pada waktu subuh esok, juga akan membawa hujan lebat, menyebabkan banjir di kawasan-kawasan rendah.

"Orang ramai dinasihatkan untuk mendengar pengumuman rasmi melalui radio dan saluran lain mengenai perkembangan terbaru," kata Morshidi

Begitulah dari apa yang aku dapat dari website TheSunDaily, sentiasalah kita berdoa kepada saudara kita yang disana akan dihindarkan dari segala malapetaka.

Artikel asal:
Sonamu alert in East Malaysia
Artikel lain berkenaan Sonamu:
Amaran Ribut Tropika Sonamu Melanda Pantai Timur Malaysia
Amaran Ribut Tropika Sonamu di Pantai Timur Semenanjung

0 Kata:

 
Web Analytics