Home » » Tutorial : Letak Widget Instagram di Blog

Tutorial : Letak Widget Instagram di Blog

Pagi yang hampir tengahari ini aku nak berkongsi cara letak widget Instagram di blog, rugi rasanya kalau tak letak widget Instgram ini kan, apa guna gambar yang banyak jika tidak dikongsi...tutorial : Letak Widget Instagram di Blog...
Macam yang bawah ini, widget yang korang boleh tengok di sidebar aku, 

Follow @betoferdaus

Tutorial : Letak Widget Instagram di Blog
Benda pertama yang korang perlu buat adalah daftar dulu Followgram di http://followgram.me/. korang boleh sign in menggunakan akauan instagram...

Untuk Template Designer :
1. blogger > Layout > Add A gadget > HTML/JavaScript
2. Copy codes bawah ini 
3. Ubah id_instagram dengan id akaun korang
4.Paste di ruangan HTML/JavaScript
5. Save

Classic Template :
1. blogger > template
2. Cari ruangan yang sesuai untuk letakkan widget ini.
3. Ubah id_instagram dengan id akaun korang
4. Save
<center><iframe src="http://widget.stagram.com/in/id_instagram?s=100&w=2&h=2&b=1&p=5" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="border:none;overflow:hidden;width:230px; height: 227px" ></iframe>
<center><a class="followgrambutton" username="id_instagram" rel="232149750" href="http://followgram.me/id_instagram">Follow @id_instagram</a><script type="text/javascript" src="http://external.followgram.me/v1/follow/js/"></script></center></center>

Benda yang mudah, tapi kalau masih ada kemusykilan bolehlah tanya aku di twitter @betoferdaus, sepanjang masa :) 

1 Kata:

Assalamualaikum.. tak menjadi pun? hehehe mohon bantuan. maksud id_instagram = @puan_shilot(id instagram saya) ataupun @puanshilot ?

 
Web Analytics