KRONOLOGI BLOG

Tiada kata seindah bahasa, Tiada blog seindah Kronologi, blog yang diterajui oleh seorang remaja lelaki yang banyak ceritanya tetapi masih gagal dalam bab penyampaian cerita. Satu sahaja peganganku, " Kalau tiada rupa, tiada wang hanya ilmu sahaja yang membolehkan kita berdiri tanpa merasa kecil walau dimana jua. " maka kutiplah ilmu walaupun didalam blog ini..

Benda paling pantang di Twitter

Assalamualaikum

Dah jadi benda kebiasaan untuk spammer tegar di twitter macam aku nyh kalau nak tweet paling pantang kalau ada benda yang menghalang lagi lagi kalau time yang tengah syok, nafsu tweet pun tengah memuncak tapi tak semena-mena ada benda yang menghalang...

Korang tengoklah gambar bawah nyh yang buat aku Monday Blues pepagi nyh...

Yeah...tweet limit, benda yang paling aku tak suka bila aku tengah syok tweet time aku tak tweet tak nak pulak dia keluar, so lepas nyh leyh lepak twitter tengok tweet orang lain jela..

Tapi aku sedikit happy aku meninggalkan twitter pagi nyh dengan number tweet yang agak cantik 15,050 cantik kan? tak? how dare you...never mindlah..so lepas nyh bolehlah aku tumpukan sepenuh perhatian aku dekat tidur aku japgi..walawehh,,hahaha

Untuk yang ada twitter jum join aku di @MesyhtaBeto

Jatuh cinta waktu pagi

Again and again, first of all please check out this link: Green Soldier NDUM

Actually nothing happen this morning except aku play klip video bawah nyh for a several time, aku dah pernah dengar lagu nyh but tak tahu kenapa this tme I feel wanna play a few time, syoookk maaa..


Astrid - Tentang Rasa


Lirik lagu Astrid - Tentang Rasa

Aku tersesat
Menuju hatimu
Beri aku jalan yang indah
Izinkan ku lepas penatku
Tuk sejenak lelap di bahumu

Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya

Tentang cinta yang datang perlahan
Membuatku takut kehilangan
Ku titipkan cahaya terang
Tak padam di dera goda dan masa

Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya

Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya

Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya


Actually banyak lagi video yang membabitkan lagu nyh tak tahu kenapa aku pilih video nyh...

Ciptaan yang bagus tapi tidak bagus

First of all check on this page for more information on Green Environment project by NDUM for the world. This environmental project brought to you by a group of young soldier cadet of National Defence University of Malaysia.



This is a good innovation BUT I will say this innovation is not good for the environment since their source comes from tree which become less nowdays :D

Walaupun penciptaan penggunaan kulit pokok sebagai pelindung tulang kaki itu dianggap bagus namun dari satu halnya ia mengundang kepada peningkatan penggunaan pokok...

Source: Himpunan cerita lawak by Green Soldier

Bahana kota maut berwarna putih

Assalamualaikum..

Sudah tiba rasanya kita berhenti dari menggunakan "kotak maut" berwarna putih ini, bahayanya telah lama kita ketahui namun mungkin tahap kesedaran yang rendah membuatkan kita memandang rendah peri pentingnya menjauhi kotak maut ini...

Kajian membuktikan bahawa kotak maut ini atau dikenali sebagai polisterina mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser dan ia mengambil masa 500 tahun untuk reput dan kemudiaannya akan bertukar menjadi toksik.


Malah, bahan styrene dan benzin yang terdapat dalam polisterina boleh membawa kesan buruk kepada alam sekitar melalui penipisan lapisan ozon dan ia tidak boleh dikitar semula.


Ia juga banyak mendatangkan kesan buruk kepada kita dan mendatangkan risiko tinggi yang boleh menganggu kesihatan. Sebagai contoh, kesan pada sistem saraf seperti kemurungan, tahap tumpuan yang rendah, kelemahan otot, loya dan gatal mata, hidung dan tekak.


Kajian juga menunjukkan haiwan yang memakan kandungan styrene yang tinggi dalam jangka masa panjang mengalami kerosakkan hati, buah pinggang dan paru-paru. Maka tidak hairanlah styrene berkemungkinan menyebabkan kanser kepada manusia.


Sumber: Green Soldier ( Pelindung Alam Sekitar)


Maklumat lanjut mengenai keburukan menggunakan bahan berasaskan plastik juga boleh didapati disini:


Bahaya Barangan Plastik


Bahaya Plastik Dalam Diet Kita


Bahaya Kemasan Plastik



Benda baik tak elok tangguh

Sebenarnya aku plan nak simpan lama sikit earning kali nyh tapi memikirkan earning pertama buat tahun nyh aku rasa sudahlah simpan, lagpipun dah sampai tiga angka pun, maybe untuk second earning aku boleh simpan lama sikit kot maybe sampai hujung tahun..


Tengok, selesai click cash out earning blog nyh terus kosong...takpelah kan tanda wang tuh dalam proses nak sampai ke tangan aku..mudahan 30 hari yang mendatang ini akan aku tempuh dengan tenang...

Aku plan nak tunggu BE yang dua tuh habis dulu tapi tunggu punya tunggu tak jugak habis so bialah dia untuk next payment kan...nway Alhamdulillah rezeki bulan Jamadilakhir nyh...

Cerita ikan dan sayur di pasar

Assalamualaikum...

Manusia ini tidak sempurna dalam segala aspek, walaupun seseorang tuh dah banyak pengalaman dan banyak yang dia tempuh for sure ada something yang dia masih tak tahu tak kiralah benda tuh kecil atau besar...
Macam diriku ini yang baru hidup dua dekad nyh lagilah banyak yang aku tak tahu, walaupun bergelar degree student belum tentu lagi semua hal dah aku master, banyak benda yang aku belum mahir lagi terutamanya pergi ke pasar...

Aku kalau bab memasak takdelah loser sangat banyak jugak aku dah belajar tapi bab pergi ke pasar nyh aku lemah sikit lagi lagi kalau nak kena beli ikan atau sayur, aku memang slow...

Banyak kot jenis-jenis ikan nyh, yang aku tahu ikan keli tak pun ikan yu yang lain kenal-kenal lupalah kalau sayur, kobis dan kangkung yang lain fuhhhhh gagal, tuh yang kalau ke pasar jarang aku yang pergi..

Macam tuhlah kisahnya so sejak dua menjak nyh banyaklah aku search pasal petua mengenal jenis ikan dan petua membeli ikan di pasar...so kalau ada orang yang sejenis macam aku nyh korang boleh pergi kedua dua website di bawah ini..



Hanya ada di Malaysia tiada di luar sana

Another simple and short story from Jinnyboy Tv which remind us what we got here in Malaysia which we cant get in any other country when we go to oversea someday...
If we still remember with this video, My Generation which remind us what it was like back in the old days during our primary school days...that video got a milion of viewer in a short period of time, same goes to this video which almost 27 K viewer after a day been uploaded...


FREE GIFT FREE GIFT..So how??

According to their description this short video were filmed in collaboration with hitz.fm, written by the people, for the people...

The first one with captcha "do you have the reverse motorcycle jacket" remind me how I'm ride the motorbike and Im pretty sure this reverse jacket only in Malaysia we can see it...


Sorry for my broken english

Wordless wednesday #10 : Majalah remaja (april 2012)

Majalah Remaja edisi april 2012
Sumber: Majalah Remaja Edisi April 2012

Cerita seminggu

Assalamualaikum  السلام عليكم selamat sejahtera ke atas kamu semua pembaca...


Start cuti mid sem aku sabtu lepas bersamaan 7 April 2012 memang aku putuskan terus alam maya ini dengan aku, aku terus pergi ke alam lain..wah, last post aku pun iaitu Pengalaman Pertama Kali di MyKomuter pun aku coret sebelum aku balik ke kampung...
Sepanjang cuti seminggu nyh tak banyak pun benda pelik yang layak masuk pelik tapi benar berlaku dalam hidup aku selain pengalaman 45 minit pertama aku...selain hadiah dari Yana Nanako iaitu earphone beats by Dr. Dre yang dah lama aku mengidam sebab selama nyh dengar lagu pakai earphone Nokia aku jer...


Lagi satu berita pelik yang berlaku di blog aku adalah khabar dari Cik Tasya iaitu berkaitan blog aku dan Majalah Remaja, kesahihannya masih aku tunggu sebab aku tak berkesempatan nak tengok majalah tuh...


Selain tuh cerita gembira aku dan JPJ, nak tahu? tanya aku..ngeee...selain tuh cuti mid sem aku kali nyh hanya ditemani family tercinta di rumah yang indah...


p/s:gambar atas tuh hanya hiasan memandangkan dulu waktu sekolah aku suka lukis rumah kampung...

Pengalaman kali pertama di MyKomuter

Petang tadi adalah kali pertama aku menjejakkan kaki aku di stesen KTM untuk ke Shah Alam dalam masa sebulan nyh lah..kalau nak ikutkan sebelum sebelum nyh memang dah banyak kali aku menjadi pengguna KTM nyh...so MYKomuter tuh adalah nama bagi tren baru KTM Berhad...
So kali ini aku berpeluang menjadi penumpang Tren Komuter baru 2012 ini, kiranya kali pertamalah aku mengunakan tren baru nyh sebelum nyh naik tren yang lama tuh jer...nway malu nak mengaku yang baru sekarang aku dapat naik walaupun dah lama launch tapi sebab berbangga dengan peningkatan KTM nyh aku update jugaklah...


So untuk first time aku naik tadi tiada gambar yang aku ambil sebab tak nak nampak sangat baru kali pertama gunakan tren MYKomuter nyh tapi  first time tengok ada jugak terkejut...esok maybe akan adalah gambar sebab esok aku kena jenguk lagi tren tuh...


Walaupun dah bertukar yang baru tapi aku rasa masalah yang selalu ada dekat tren lama masih ada di tren yang baru nyh iaitu selalu berhenti mengejut..tapi tak nampak sangatlah kelemahan tuh sebab banyak sangat kelebihan tren baru nyh..


Untuk maklumat lebih lanjut boleh ke laman ini Review Tren KTM Komuter Baru 2012...


POST LAIN: MyKomuter mangsa vandalisme , MyKomuter selesa dan selamat 

Akhirnya kau berbaju

Masih ingat yang aku pernah mengucapkan kata-kata ini?...yeahh so around bulan 11 tahun lepas aku dah berjaya dapatkan gadjet nyh tuh pun atas pertolongan my parents kalau tidak memang tak merasa lagilah...


So selepas hampir 4 bulan aku cari cover or pouch untuk Asus Transformer aku nyh akhirnya hari selesa hari tuh bersamaan dengan 3 april 2012 aku jumpa jugak pouch yang aku cari selama nyh...kehendak aku bukanlah yang mahal ataupun gaya tapi cukuplah sekadar memudahkan aku bawah tablet ini kemana sahaja..

So terima kasih kepada kedai di Summit Subang Usj kerana temukan aku dengan pouch ini :)

Jauhkan ini pada hari Isnin

Since hari nyh hari ahad so esok hari Isnin, dan bila hari Isnin, akan ada satu penyakit yang ramai akan alami especially pekerja-pekerja dan student-student tak kiralah di mana sahaja...


Monday Blues
Its when your sick and you are always having a bad day on Monday


So esok aku ada class dan harapkan ku agar Monday blues nyh dijauhkan dari aku dan aku lebih bersemangat pada esok hari! Jum tengok wayang kalau nak lebih bersemangat, banyak movie baru keluar :)

 
Web Analytics