KRONOLOGI BLOG

Tiada kata seindah bahasa, Tiada blog seindah Kronologi, blog yang diterajui oleh seorang remaja lelaki yang banyak ceritanya tetapi masih gagal dalam bab penyampaian cerita. Satu sahaja peganganku, " Kalau tiada rupa, tiada wang hanya ilmu sahaja yang membolehkan kita berdiri tanpa merasa kecil walau dimana jua. " maka kutiplah ilmu walaupun didalam blog ini..

Lain orang lain cara berboros


Kita tengok maybe ada segelintir member kita yang sangat susah nak keluarkan duit dalam sesuatu hal, sebagai contoh time makan, seboleh-bolehnyer dia memang nak berjimat nak makan semurah yang mungkin and contoh lain maybe pada peralatan dia, just beli yang memang nak gunakan saja tak nak lebih-lebih…

So korang ada terfikir tak kalau dia berjimat dalam satu hal ini, kemanakah duit dia selalu habiskan, duit memang tak kan membukit pun kalau kita simpan jer, ada lagi ke orang yang mampu simpan semua duit dia tanpa menggunakannya..mustahil kan, for surelah dia ada satu benda yang dia akan habiskan duit dia tanpa berjimat…

Makan
Orang jenis nyh memang aku selalu tengok berpegang kepada kata-kata hikmat iaitu “kalau bab makan jangan kedekut”..pasal makan nyh aku pernah kenal seorang pak cik nyh yang memang suka berhabis kalau bab makan, memang tak kisah habis tapi last-last keperluan lain yang wajib hanyalah dibuat sekadar tangkap muat…tapi kalau tengok gadjet dia or benda lain memang ala kadar…

Gadjet
Haaa, nyh aku suka, orang macam nyh memang akan berjimat dalam segala hal tapi kalau bab gadjet terbaru memang takat 1k or 2k macam kira kecik la kan…kalau dapat sesuatu gadjet yang baru memang dapat satu kepuasan…tapi kalau bab lain memang berkira..

Pakaian
Nyh memang jenis orang yang berfesyen, sanggup simpan duit, alas perut semata-mata nakkan pakaian yang dia inginkan, time sekolah dulu aku ada member macam nyh, time rehat memang dia tak makan simpan semua duit poket dia semata-mata nak beli pakaian idaman dia, dia simpan semua duit dan tunggu hujung bulan and tibalah masa shopping time!! Tapi orang macam nyh memang ala kadar dalam hal lain..
Gadget terbaru dalam list aku

So memang kalau kita perhatikan lain orang lain cara dia boros, memang takkan sama dengan kita dan kalau ada memang jodohlah, sebab kalau semua orang cara boros dia sama, tak kisah habiskan duit dekat makan je, so syarikat gadjet, pakaian macam mana pulak kan, so kalau ada member korang yang berjimat  dalam hal yang korang boros janganlah korang pertikaikan kerana mereka punya sebab tersendiri dan mungkin korang pulak berjimat dalam hal yang dia boros..

Kalau macam aku mungkin aku tergolong dalam orang yang suka habiskan duit ke arah gadjet kerasa sampai sekarang tak semua kedai makan aku dah pergi tapi gadjet terbaru aku ASUS TRANSFORMER :)

Saiz badan pun memainkan peranan

Kalau korang tengok seseorang tuh apa yang menjadi titik or point yang korang jadikan untuk meneka umur seseorang??


Rambut..ehh..or maybe juga cara percakapan, eh malas nak berteka-teki panjang, sebenarnya sambil aku melayan koleksi-koleksi movie yang ada dalam laptop aku nyh aku teringatkan coversation rakan aku dengan sorang lelaki nyh..




Dah lama dah time kovokesyen universiti aku, time tuh ada tournament futsal dan time tuh game team aku..begini conversationnyer...


"Pasukan luar ke nyh?"


       "Tak lah..student sini..."


"Oh...student asasi erkk..."


      "Tak lah tahun tiga..."


"Ohh..."


Lebih kurang macam tuhlah conversationnyer, benda yang aku nak ketengahkan dekat sini adalah first impression rakan aku tuh yang mengagak team lawan aku tuh baru berumur sebaya pelajar asasi padahal pada hakikatnya dia adalah pelajar tahun tiga..dalam fikiranya mungkin ingatkan pelajar tadi merupakan pelajar asasi berdasarkan saiz badannya yang kecil...


Muka awet muda nyh kadang-kadang bagus tapi ada jugak masanya tak bagus, dah dewasa tapi still orang ingatkan remaja, walawehh..susah woo...



Ning Baizura dan Awal Ashaari dalam 1 tandas

Actually benda nyh berlaku time aku lepas Sogo before bergerak pulang ke Kampung, maklumlah cuti semester dah pun...nway berbalik kepada cerita tadi time aku lepas Sogo aku pergi lah ketandas, time masuk tandas aku tak perasan lagi maybe sebab nak cepat tapi lepas keluar je dari tandas and nak ke cermin, cuci tangan terkejut beruk aku nampak Ning Baizura and Awal Ashaari depan aku...




Sure korang tak percaya kan..tak pe tak pe..cer tengok gambar  bawah nyh kalau tak percaya..




Tandas lelaki kot, ada ke patut Ning Baizura masuk..adoiii...

Gambar nikah Ally Iskandar dan Farah Lee

Yang nyh just gambar nikah Ally Iskandar dan Farah Lee, gambar khawin Ally Iskandar dan Farah Lee belum lagi, malas nak cerita banyak sebab aku ada paper pukul 3 japgi so sekadar singgah sahaja -_-





Gambar lain yang berkaitan di Ohbulan.com


Promotion: IPhone 4S 16GB RM1,750

Cara orang buta menggunakan duit kertas

Alhamdulillah...


Esok last paper untuk semester ini iaitu paper untuk subjek universiti aku and then barulah menjengah cuti sem, nway bukan cuti sem yang aku nak ceritakan tapi bagaimana orang buta atau cacat penglihatan ini menggunakan duit kertas...


Beberapa bulan lepas Tommy Edison ada mengeluarkan video di youtube yang menunjukkan bagaimana orang buta menggunakan duit kertas..yelahkan takkan nak guna duit syiling je kan, duit kertas nak buat apa??


Saksikanlah video yang berdurasi selama 2.24 minit nyh.
Thanks god kerana aku masih mempunyai nikmat mata...dan mengidam pulak IPhone 4s ini -_-

               Pelan Facebook Tanpa Had(Hotlink)

Tikus Gergasi Dijumpai Dalam Kedai Kasut

Satu gambar yang menunjukkan seekor tikus gergasi didakwa dijumpai dalam sebuah kedai kasut di bandar raya New York, Amerika Syarikat telah tersebar luas dalam internet.
Imej tersebut dikatakan menunjukkan seorang pekerja kedai Foot Locker di The Bronx sedang memegang tikus mati sebesar 3 kaki di atas penyeduk.


Satu tikus gergasi yang lebih kurang sama besar, telah dijumpai di kawasan Brooklyn, New York pada tahun lepas, dikatakan tikus spesis Gambian Pouched.
Dr. Robert S Voss, kurator mamalia di American Museum of Natural History di New York, berkata: “Tidak mungkin tikus itu adalah tikus biasa yang terdapat dalam pembetungan. Saya pasti 90 peratus yang tikus itu adalah dari spesis Gambian Pouched.”
Dr. Voss berkata yang ada kemungkinan bahawa tikus tersebut adalah binatang peliharaan yang melarikan diri. Beliau juga berkata yang binatang jenis ini kelihatan garang tetapi sebenarnya mereka sangat suka bermain dan jinak. (Orange UK)

Perak 2-1 Negeri Sembilan (17 Januari 2012)



Sebenarnya aku tengah study untuk berdepan second last paper untuk semester ini esok, tapi just nak merehatkan minda aku just nak update pasal keputusan terkini Liga Super 2012 yang berlangsung malam tadi antara Perak dan Negeri Sembilan.
Alhamdulillah negeri kelahiran aku Perak berjaya membenam Negeri Sembilan dengan Akmal Rizal meledak 2 gol dan menidakkan gol tunggal Negeri Sembilan yang dijaringkan pemain importnya, Effa Owona.


Gol Pertama Perak

Gol Kedua Perak


Gol Negeri Sembilan


So tahniahlah kepada negeri aku, haha,terubatlah jugak selepas tewas 1-0 kepada Selangor minggu lepas...lepas game nyh kita dapat tengoklah walaupun Akmal Rizal berusia 30 tahun tapi tetap maintain, masih berbisa wok...

Jangan beli kanta sentuh di Pasar Malam

BUTTERWORTH – Kementerian Kesihatan memberi amaran kepada orang ramai agar tidak membeli kanta sentuh di pasar malam atau kedai kecantikan yang tidak membuat pemeriksaan mata kerana ia boleh menyebabkan mata buta.
Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pemeriksaan mata perlu dilakukan oleh semua pemakai kanta sentuh, sama ada jenis berwarna atau tidak.
“Mereka yang ingin membeli kanta sentuh perlu mendapatkan pemeriksaan daripada optometris terlebih dahulu bagi mengelak kesan sampingan yang teruk sehingga mata boleh buta.
“Kementerian juga akan mengadakan perbincangan dengan mereka yang berkaitan agar lambakan kanta sentuh termasuk boleh diperoleh di pasar malam dengan harga yang murah dapat di atasi segera,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Tahun Baru Cina 2012 Parlimen Bagan, di sini.
Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar baru-baru ini yang melaporkan kanta sentuh mudah diperoleh dengan harga murah di pasar malam.
Akhbar itu melaporkan populariti kanta sentuh terutama jenis berwarna yang hangat diperkatakan kini menjadi satu ikon fesyen khasnya di kalangan wanita dan remaja.
Liow berkata setakat ini pihaknya belum menerima sebarang aduan atau laporan berhubung permasalahan terhadap kanta sentuh yang dijual di pasar malam. – BERNAMA


Sumber: Mynewshub

Tutorial trollface besar dekat IM chat facebook

For sure setiap dari pembaca post aku nyh mempunyai facebook kan..so setiap kali online berapa kali korang IM chat dengan kawan kawan korang, banyak?? so sure bosan kan kalau smiley yang biasa saje kan, so lepas lepak dekat 9gag tadi aku terjumpa benda alah nyh...

Yang biasa just kecil jer tapi kali nyh aku sertakan coding untuk meme dan troll face yang besar...nway bawah nyh ada coding untuk setiap troll face so korang just copy dan paste dekat IM chat facebook:



[[293955833972970]] [[293955850639635]] [[293955873972966]] [[293955920639628]] [[293956017306285]]
[[293956043972949]] [[293956060639614]] [[293956087306278]] [[293956100639610]] [[293956107306276]]
[[293956117306275]] [[293956127306274]] [[293956147306272]] [[293956220639598]] [[293956283972925]]
[[293956303972923]] [[293956327306254]] [[293956350639585]] [[293956370639583]] [[293956450639575]]
[[293956570639563]] [[293956620639558]] [[293956677306219]] [[293956710639549]] [[293956767306210]]




[[258968244165876]] [[286666501379430]] [[262520713809098]] [[159049157536013]] [[307904395916212]]
[[225447050864310]] [[209926462425564]] [[138411019605305]] [[221670374577056]] [[154671737968862]]
[[138007062977844]] [[291747794194724]] [[122952454488304]] [[337561022923016]] [[288878907831075]]
[[240630206008013]] [[264223330304357]] [[319462458078703]] [[239286912807413]] [[288721814513254]]
[[265575850170635]] [[345354905481875]] [[209004679185391]] [[259785247417432]] [[159480014157666]]
[[267428346644787]] [[239034746168540]] [[350046018344350]] [[209260572491236]] [[198316980259626]]
[[310959705610393]] [[214054278676095]] [[200638253359905]] [[334455703231303]] [[158066514298630]]




[[159403400834378]] [[297487363621407]] [[1156068411]] [[135921843188987]] [[281219301903813]] [[199562043466774]]

[[295738517127851]] [[155658844536513]] [[209549519130890]] [[142176999226854]] [[246689415397308]] [[199562043466774]]

[[238766052862259]] [[307299595976209]] [[217652968315422]] [[189042331191521]] [[286721874712929]] [[344476392245488]]

[[208520335900424]] [[280378908678680]] [[289772571069549]] [[271456079578545]] [[316530365035101]] [[288356997877538]]

[[291702580880362]] [[165637363538400]] [[150244831751625]] [[241130952627573]] [[120930761357725]] [[325867137432308]]

[[154842501286195]] [[286053358112869]] [[149316288510313]] [[250243511707871]] [[291635414215481]] [[344254632266885]]
[[276412539074685]] [[131586963624296]] [[333374550025341]] [[327570193933422]] [[199699430120687]] [[136021593179546]]




[[222233554520712]] [[155093667926316]] [[159374644168797]]
[[265556180170509]] [[272006802857159]] [[144596118984229]] [[198806320212294]] [[155432547893166]]
[[239088996160999]] [[293626150673074]] [[203611766392684]] [[214124502002999]] [[268692779851733]]
[[181312795299893]] [[269771269745545]] [[189131527848966]] [[121039688013447]] [[347460675267390]]
[[116007985184523]] [[267703239958069]] [[209491689137152]] [[335109106501612]] [[286053824778978]]
[[140147629431094]] [[286265654759471]] [[208524709231940]] 
[[135568263223992]] [[265887476807116]]







[[179756028790264]] [[131478976968398]] [[314076808615174]] [[206240339463055]] [[159403400834378]]
[[200992799990165]] [[196243973803636]] [[270956806292431]] [[346811212001437]] [[328107453874590]]
[[196721100420672]] [[317586898261340]] [[298140226892101]] [[214914048591653]] [[350101681673756]]
[[123765061073750]] [[245710415498757]] [[243298355738272]] [[138812572897166]] [[149419131833071]]
[[158310927607841]] [[310752072297702]] [[316528255036793]] [[335475163146590]] [[221503331260136]]
[[241781875890038]] [[218268384920510]] [[189509191144351]] [[302618756443499]] [[182961465135557]]
[[206151719471944]] [[223223751088260]] [[158685720904140]] [[249080145157161]] [[310957895604838]]




[[331399223556184]] [[286042634779174]] [[330023780360758]] [[329237617088409]] [[204120926342364]] [[131297490319188]] [[289987304385341]]
[[295847560451136]] [[278880668827213]] [[260560750675461]] [[264494386943951]] [[208640915887167]] [[270643856326606]] [[334868623190983]] [[263173770411836]]
[[265844723474789]] [[325742447454304]] [[207587629327321]] [[294223273948603]] [[323449457679402]] [[258622847533513]] [[242014162533924]] [[158386917602797]]
[[306019522772134]] [[267712979948966]] [[301751889864065]] [[213122875437139]] [[164020277032670]] [[158735217564918]] [[261124587284685]] [[301991303173149]]
[[114261558693806]] [[113889888730617]] [[316407155046042]] [[316473595041291]] [[346326392049037]] [[284570571589911]] [[298670736837009]] [[186000198162731]]
[[219939044752270]] [[336155773063546]] [[131032267012645]] [[155856061183812]] [[208532722565686]] [[268249169896142]] [[204863289602546]] [[242397452496887]]
[[199766206779497]] [[157903644315266]] [[212393248843131]]

Sumber: 9gag


Entry lain yang berkaitan: Kini Meme Face di Facebook Chat
                                   Cara buat Meme/Trollface kat Facebook Chat
                

Kereta Ferrari RM2 juta remuk ketika pandu uji

Kalau kereta mewah nyh kemalangan memang kemalangan tuh for sure yang mengakibatkan kerosakan yang tinggi tapi kecederaan dekat pemandu dia sedikit, maklumlah kereta mahal memang level of protection dia tinggi sikit, macam dalam kisah ini, kereta tengah pecut 315 kilometer sejam, kereta remuk gila tapi pemandu..cedera ringan :)



SEPANG - Sebuah kereta Ferrari F430 yang sedang dipandu uji terbabas mengakibatkan kenderaan bernilai hampir RM2 juta itu remuk di Lebuh Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang itu, kereta mewah yang boleh memecut sehingga kelajuan 315 kilometer sejam tersebut dinaiki oleh dua lelaki berusia lingkungan 30-an dari terminal KLIA menghala ke arah plaza tol KLIA.
Difahamkan, ketika kejadian, kenderaan itu menjalani proses pandu uji sebelum diserahkan kepada pelanggannya.
Ketua Polis Daerah Sepang, Supritendan Imran Abdul Rahman berkata, setibanya di Kilometer 6.3 berhampiran tol tersebut, kereta yang dipercayai dipandu laju itu gagal dikawal lalu terbabas ke kiri jalan.

"Kereta itu terlanggar penghadang jalan serta sebatang tiang lampu sebelum terhumban kira-kira 20 meter dari bahu jalan.
"Pemandu dan penumpang kereta tersebut bagaimanapun terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Berita lanjut di Kosmo! Online



Perbezaan ketara antara lelaki dan perempuan

Apa yang kita tahu antara lelaki dan perempuan memang wujud banyak perbezaan, namun satu perbezaan yang aku nak kaitkan dekat sini adalah bila salah seorang mereka ditanya soalan ini. Will  You Marry Me? atau in malay..Sudikah Awak Mengahwini Saya?

Nway video nyh aku jumpa kat youtube so tengok jela..how funny is it ;p


Amacam:)


Apa patut dicari pelajar IPT

AGAK sukar difahami apakah sebenarnya matlamat mutlak seseorang pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) lebih-lebih lagi di Malaysia. Jika hasrat mereka untuk menuntut ilmu setinggi yang mungkin, mereka sudah pun berada di tempat yang diidam-idamkan. Tetapi, jika mengejar kebebasan, institusi seperti itu, bukanlah tempatnya.

Mereka sepatutnya mendaftar sebagai ahli parti politik dan bolehlah naik ke pentas rakyat untuk berucap sepuas-puas hati. Isunya hari ini mereka mahu mencapai cita-cita untuk menjadi manusia yang berjaya dan pada masa sama mengejar kebebasan.

Apakah makna kebebasan bagi mereka? Apakah seseorang yang boleh meluahkan apa saja yang terbuku di benak fikiran mereka atau bertindak apa saja tanpa pedulikan orang sekeliling, meliputi maksud kebebasan? Apakah kebebasan bermakna memberi hak kepada sesiapa juga untuk melakukan apa saja tanpa mengambil kira kepentingan atau sensitiviti orang lain.
Apakah dengan memperalatkan slogan kononnya mahu memperjuangkan keadilan bermakna mereka ini tidak boleh dijentik oleh undang-undang kerana mereka adalah spesies masyarakat yang memperjuangkan kebebasan? Dalam konteks yang lebih luas, kebebasan juga bermakna seseorang itu boleh pergi ke mana saja tanpa perlu bimbang terhadap keselamatan diri, tidak ada gangguan atau ugutan atau sekatan jalan raya berpunca daripada demonstrasi jalanan yang boleh mencetuskan keganasan. 


Sambung bacaan di Berita Harian Online:Apa patut dicari pelajar IPT

Nasib baik aku sempat tengok sebelum dia di'remove'

Sure semua dah tahu yang filem Ombak Rindu dah boleh download untuk yang tak berkesempatan nak tengok dekat wayanglah...tapi korang tahu tak or sedar tak yang filem nyh ada kuar dekat youtube..

Yess..filem nyh ada kuar kat youtube dan first time aku tengok filem nyh pun dekat youtube tapi biasalah benda panas memang tak lama kalau upload dekat youtube tuh...hari khamis harituh ada lagi time aku tengok ada lagi tapi pagi nyh tengok balik dah takde, biasalah dah diremovekan...

So kiranya aku insan bertuahlah sebab sempat tengok sebelum di remove..hahha




Gambar atas nyh bukti yang Ombak Rindu pernah menjengah youtube untuk masa yang singkat...kalau korang nak tengok leyh la stalk link nyh cari video tuh tapi tak dapat tengok pun sebab dah remove..


Nway lagi bek tengok yang downloadlah, lagi tinggi kualiti dia ;)

Kalendar 2012 dan cuti umum

Kalendar 2012 oh kalendar 2012, cuti umum...dalam sedar tak sedar, kalendar 2012 pun dah bertukar tak kira dah mana jua, mana ada orang pakai dah kalendar 2011 kan...Masa memang pantas berlalu  tanpa kita sedari, kita masih bernafas so bersyukurlah..so entry kali nyh aku sertakan kalendar 2012 dan cuti umum untuk anyone yang tertanya-tanya bilakah cuti for this year :)


Aku kalau tahun baru jer, first thing yang aku cari for surelah kalendar 2012, so untuk sesiapa yang sekutu dengan aku, ushalah kalendar 2012 berserta cuti umum ini...


KALENDAR 2012

Sumber: timeanddate.com

 
Web Analytics