Home » » Kenapa aku pilih Asasi bukan Matrik

Kenapa aku pilih Asasi bukan Matrik

Kita nak pilih Asasi atau Matrikulasi?? dan kenapa aku pilih Asasi bukan Matrik?? ini kerana before nyh aku dah terbaca dekat blog member aku tentang kenapa dia sangat-sangat bersemangat nak continue study dekat matrik lepas SPM, so lepas baca tuh aku tercabarlah jugak cosh aku nyh merupakan pelajar Asasi..so dalam entry nyh aku nak terangkan kenapa lepas SPM jer aku pilih Asasi bukan Matrik...



Kalau korang tanya sesiapalah bakal-bakal student yang nak amik SPM, 99% sure cakap nak sambung belajar di universiti bukan tempat lain kan kan?? same goes to me,so memang aku dah decide nak ke Asasi, lagipown kalau korang continue study untuk Foundation, korang boleh bebercampur dengan pelajar universiti, tak macam matrik yang still dengan kelompok dan had umur pelajar yang sama...


Aku dah fikir masak-masak yang kalau aku join Asasi, so lepas aku habis Asasi takdelah aku terkapai-kapai nak cari Universiti untuk sambung ijazah pulak tapi kalau dekat Matrik sure-surelah korang kena cari Universiti, takkan nak lepak dekat Matrik lama-lama kan...


Dan lagi satu yang best tentang Asasi adalah soalan exam...kalau dekat Matrik, soalan exam diorang berdasarkan Kementrian tapi bagi kami as Foundation student, semua soalan exam adalah bulat-bulat dari pensyarah, so faham-fahamlah...tapi graf skor( A,B,C) bagi Matrik tak tetap, kadang-kadang turun, kadang naik tapi bagi pelajar Asasi graf kami tetap, so kalau korang tak dapat 80%, sampai bila-bilalah korang takkan dapat A...


Banyak lagi kelebihan-kelebihan bergelar pelajar Asasi nyh berbanding pelajar Matrik bagi pendapat akulah...dan setelah setahun lebih menamatkan pengajian Asasi Sains aku, kini aku dah bergelar pelajar ijazah, dan tak susah kot nak tunggu pengesahan ke Universiti mana aku untuk program ijazah berbanding member aku yang lain di Matrik yang terpaksa menunggu lama..


Kalau korang antara lepasan SPM dan tak tahu nak pilih mana, click dekat link ini untuk membantu korang membuat pilihan



26 Kata:

Well actually it depends on how people think about Asasi and Matrik..both ada kelebihan dan kelemahan masing2..I'm a matric student. maybe sbb lebih banyak didedahkan ttg matrik dr asasi..So i don't know anything about asasi at that time until I enter uni. kelemhan matrik ni..klu fail or kick out, sijil takde makne, so kena start dr dip balik..Asasi dah sah2 masuk uni..Bg lpsn SPM kena tnye byk pihak, tp they have to make their own decision to choose..:)

saya pilih english ~~~sebab mmg asasi pon..yup yup ..kite sokong daus ! asasi bestttttttttttt .! tambah2 asasi uia.kehkeh :P

good luck bro! moga jadik best student nanti di u

@Nur Intan Syafinaz tuhlah..papepown kena buat keputusan yang betuk dan tepat b4 pilih memane tempat after spm

kau duk kat u mane sengal? egat aku tak tau.... hahaha

Betul...pilih asasi tu bagos...at least,kita dh biasa dgn environment Uni..bkn lg environment skolah... ;)

slm perkenalan..jumpa kt innit td..
All the best ;)

aku nak matrik coz tempoh die 1 year je. plus aku ni jenis cepat hilang fokus/fokus pendek (;

but yah.. saye juga pernah dapat tawaran asasi dan matriks dalam masa yang sama lepas spm dulu but instead, saye pilih matriks. bukan sebab saye ta nak masuk asasi, tapi asasi saye tu uia yang punya. memandangkan saye langsung tade basic arab, so saye ta nak amik risiko. then, saye amik matriks. salah satu faktornye pon maybe kakak saye sendiri matriks so that saye pon terpengaruh sama. macam cik Intan kite cakap, it depends on how people think. tapi kalau matriks, fail memang kena kick terus lah. haha.
alhamdulillah saye pon dah sambung degree. mungkin kite same batch kott. hee
congrats, well sharing;)

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/keikhlasan-itu-tak-perlu-dihebahkan.html

dulu lepas spm, pikir nak p matrix je,,untung la tak merasa kesusahan di matrix =]

sekarang ni zaman paling yang saya rindu adelah zaman matrix, zaman berdikari =]

tapi bab yang pilih cos,,, kat matrix memang kene berhempas pulas sebab matrix adalah fast track, cos kat u depend on result,,, ferdaus amik ape asasi?

@Surieapa bezanya...aku dulu asasi pown 1 tahun jer...2 sem..same jela..nway ada asasi perubatan dan memang dah dedahkan kau ke bidang kedoktoran lebih awal:)

@mr_rightlahir 1991?? dah one year degree?? yeahh..same batchlah kita...nway dulu dapat matrik dekat gopeng gak...tapi sebabkan tawaran asasi datang dulu, dapatlak asasi sains, so memang grablah/...

aq pun masuk asasi..kat uia PJ,,bi0sains..

sy dak matrik....hehehe..depends la pd minat....:) apepun gud luck

hmm depends jugak..ade member dari asasi pasum xdpt pown msuk um balek haha it's depends on how we can adapt..and it's not quite true about u choose to be in the foundation and 100% comfirm u'll be in that particular university in degree... if u choose to be in university's foundation, yet u still have 50/50 chances to get into the college...the best man get the best place..

banyak pro and cons dy bnda ni semua..sy pom dak asasi gak..and...
salah stu sbb sy amek asasi coz nnti time nk smbg degree sy xperlu rsau sgt sal u mna nk smbg..

wahah. memang kebetulan sangat la mr right pon 1991 dan matriks gopeng. heeh. salam pkenalan;)

saya dua-dua pon tak. hihi. im a fast track student. :)

masing-masing punya kelebihan masing masing.

homepage service google seo backlinks backlink software

heheheeh..
aku 1991 gak..
sebayalah bro..
aku amik foundation gak.. tp kat IPGM ler...
even soalan exam ktorg dr KPM,tp alhamdulilah...
boleh main tukar2 soalan spot dgn IPG lain.. :)

 
Web Analytics