Home » » Aku nyh blogger bukan journalis

Aku nyh blogger bukan journalis


Entry kali  nyh aku nak mengupas apa yang aku dapat dari conference time World Blogger Summit dulu...ok, aku mulakan dengan apa yang aku hidup sebagai sekarang iaitu blogger...dari apa yang aku baca blogger adalah sebutan bagi orang yang menulis di blog mereka sendiri lagi specific macam aku yang menulis untuk kronologi ferdaus nyh...

Lebih mendalam tentang blogger nyh adalah komuniti blogger nyh terdiri daripada penulis, ada beberapa yang memang punya kemampuan or pemikiran kritis yang lebih dengan mewujudkan info2 berguna didalam blog mereka tetapi ada juga sekadar menulis apa yang berlaku dipersekitaran mereka...

Kesimpulannya blogger adalah manusia biasa, dengan kemampuan yang biasa-biasa sahaja, dengan satu tabiat iaitu suka menulis...so janganlah mengharap yang lebih-lebih atau yang terlebih hiperbola daripada blogger..dan Journalis pula juga merupakan manusia biasa tetapi mereka ini tidak sekadar menulis untuk kepentingan peribadi tetapi lebih kepada di upah oleh sesetengah syaikat atau pertubuhan untuk menulis apa-apa tentang pertubuhan dan syarikat itu...

So kalau nak kata journalis dan blogger itu sama adalah salah pada pendapat aku lah ok!...tetapi ada yang menganggap dua-dua bidang itu mempunyai peranan yang sama...dan untuk aku yang baru 4 bulan berkecimpung dalam dunia blogger nyh takdelah mampu nak mengeluarkan bahan-bahan atau info macam blogger-blogger femes yang korang dah biasa sebelum nyh, aku just mampu mengeluarkan apa yang aku faham dan berdasarkan pemerhatian or pengalaman aku...

p/s: janganlah mengharapkan benda yang terlalu tinggi dari blog picisan ini =) 

1 Kata:

nice one. blogwalking http://inisaidipunya.blogspot.com/

 
Web Analytics