Home » » MANA ADA ORANG NAK CAKAP DIA TAK IKHLAS

MANA ADA ORANG NAK CAKAP DIA TAK IKHLAS


Aku dapat idea nak menconteng pasal keikhlasan nyh dari status  facebook one of my friend yang berbunyi:

"One of my dearly friend told me 'Mane ade orang ikhlas cakap die ikhlas.'Yeah,its all not about word people (:"

So macam mana kita nak ukur keihlasan seseorang tuh, walaupun pelbagai alat elektronik terkini dah berjaya dikeluarkan oleh negara tertentu tapi sampai sekarang tiada alat yang dapat mengukur keikhlasan seseorang tuh...


Cerita bab ikhlas nyh aku teringat my mom said that yang keikhlasan tuh "umpama semut hitam yang berada diatas batu yang hitam pada malam yang gelap dan ditengok oleh orang yang berkaca mata gelap", dia macam susah sangatlah nak kesan atau perasan keikhlasan dekat seseorang...

And aku pernah dengar kalau nak tahu orang tuh ikhlas ke tak kene tengok mata dia dalam-dalam tapi persoalannyer ada masa pulak kita nak tengok mata dia lama-lama, tak masuk akal betollah, pastuh bercakap tentang ikhlas nyh kitakan selalu tulis surat kepada sesiapalah and for sure kita akhiri surat tuh dengan "yang ikhlas" tapi sejauh mana keikhlasan kita menulis surat atau hanya sekadar memenuhi panduan surat yang dah biasa kita lakukan...

Dalam konteks islam pulak:

"Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas. Siapa yang mengaku ikhlas walaupun sebelum ini ikhlas, secara automatik ikhlasnya akan terbatal.Dalam Islam, mengaku baik adalah salah. Siapa yang mengaku ikhlas, awal-awal lagi dah terbatal. Tiada siapa yang mengetahui siapa yang ikhlas sekalipun yang empunya diri. Tiada siapa yang berhak mengaku ikhlas, cuma berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima Allah."

Kesimpulanya,terpulanglah pada setiap pihak untuk menentukan tahap setiap keikhlasan tuh dan perlukah kita beritahu setiap orang yang kita berurusan bahawa kita ikhlas menolongnyer atau biar mereka sendiri menilai setiap perbuatan kita, nway siapalah kita untuk menilai setiap keikhlasan seseorang..

p/s:betul ke setiap kawan aku ikhlas berkawan dengan aku or diorang terpakse jew...cehhh!

6 Kata:

kalau ikhlas, tak perlu nak bermegah2. bersederhana dalam sume perkara itu perlu. :)

jom singgah dan bace:
gambar hantu: real atau superimpose ?

jom like page ni:
Secret Propaganda

hahaha~
Adam To Her , her to facebook , facebook to Ferdaus blog idea? hahaha :P

HAHAHA.pedot cedookkk :P :D tp ape pun kredit to him (:

 
Web Analytics