Home » » JANGAN BUKA AIB ORANG LAIN

JANGAN BUKA AIB ORANG LAIN


Sebenarnya selepas aku mengeluarkan entry terbaru aku iaitu :MANA ADA ORANG NAK CAKAP DIA TAK IKHLAS aku ingat aku nak menjauhkan diri dari internet for a few days tapi jari aku bergetar untuk menulis kembali selepas mendengar berita tentang one of malaysian teenager yang berani mengeluarkan statement yang agak membunuh tapi untuk kita yang tidak mengenali sepenuhnyer dia, kita tak bolehlah nak terus menghukum dia because we dont know the real reason why she did it and we dont know the way she lost her virgin but memang salah dialah yang membuka aib sendiri...



Papepown selain membuka aib sendiri, sekarang nyh aku perasan ada ramai yang membuka aib orang lain, semua orang ada melakukan kesilapan dalam hidup dan sepatutnyer kita merahsiakan kesilapan orang itu bagi mengelakkan rasa malu dari diketahui umum, kalau kanak-kanak pown malu if ditegur kesalahannya dikhalayak ramai apatah lagi if orang dewasa terutamanya remaja seperti remaja 14 tahun yang sekarang sibuk dicanang di merata tempat seperti twitter dan facebook...

 Rasulullah s.a.w sendiri pernah bersabda yang bermaksud:
 "Barangsiapa yang menutup aib saudara Muslimnya, nescaya Allah s.w.t akan menutup keaibannya di akhirat kelak"

From me: See that pregnant teen over there? She was raped. See that fat woman? She has a health problem. See that guy who is snobbing? His mother is dying. Don't judge people. You don't know their life...

p/s:sekadar peringatan kepada aku sendiri yang tidak habis-habis berbuat kesilapan

12 Kata:

sekarang, majoriti blog semua pasal perkara ni. in fact, aku pun terkena hasutan untuk post pasal budak tu.

senang cerita don't jdge people . hahaha . biar je laa kan benda dah jadi . dah budak tu pilih jalan tu untuk diri dia . yang kita ni jaga je la diri sendiri . ye tak ? :)

boleh kalau nak dibuat sebagai pengajaran tapi salah kalau mention or kalau bgtau siapa perlaku tersebut. wondering....

betul tu. ape pn tgok dri sndri dulu .

ye betol tu...hihi..
follower ke 345 ye..
http://amniey91.blogspot.com/2011/06/tentang-wanita-lelaki-harus-taw.html

setuju dgn 'namaku rahmat', lagi bgus klu x dimentionkan nama pelaku. Subhanallah

terima kasih berkongsi.. peringatan buat Nadh juga.. :)

Nadh nak kongsi cerita 100 Letters of LOVE
. baru ciap ja ni. rajin kalau komen ya. Nadh baru belajar buat cerita ni.. :) Mungkin dengan teguran sahabat semua dapat improve skill menulis Nadh. Maceh ya. :)

thanks for sharing..syieda amik cikit petikan dari blog nie.. credit to u..

^_^ same2 memperingati

like this entry..
biapon beliau salah atau tidak..
siapa kita untuk menghukum?
sekadar memperingati takpe..

jom baca entry reena how to elak mengumpat.:)

http://cikreenatan.blogspot.com/2011/06/tips-elak-mengumpat.html

betul tu.. kalau kita asyik nk buka aib org, bila nk maju?
(eh, ader kaitan ke? lantaklah.. hehehe)

aku pun setuju dngn entri kau kali ni.. who are we to judge other people right? mmg manusia tak lepas dngn menjatuhkan atau mengaibkan org lain.

Tapi malam tai dekat twitter tngh hangat pasal seorang budak perempuan yg mengaku dah tak ada dara. dan ramai yang bercakap pasal dia.

aku tengok blog dan mmg terkejut gila. kenapa dia perlu mengaibkan diri sendiri. Dia seolah2 bangga yg dia dah tak ada dara.

walaupun kita nak jujur tapi perkara2 macam ni kita tak boleh nak suka2 je post kat web. Kita ni simbol org islam dan kalau sudah ada org islam yg berani buat mcm tu mcam mana pandangn org bukan islam terhadap kita kan?

nice entri babe. tak elok nak jugde orang. tapi perkara ni heboh sebab diri sndiri membuka aib sendiri.

apa2 pun, jadikan sebagai pedoman je.
:)

 
Web Analytics