KRONOLOGI BLOG

Tiada kata seindah bahasa, Tiada blog seindah Kronologi, blog yang diterajui oleh seorang remaja lelaki yang banyak ceritanya tetapi masih gagal dalam bab penyampaian cerita. Satu sahaja peganganku, " Kalau tiada rupa, tiada wang hanya ilmu sahaja yang membolehkan kita berdiri tanpa merasa kecil walau dimana jua. " maka kutiplah ilmu walaupun didalam blog ini..

Pasangan paling tua bercerai

Lelaki 99 tahun marah jumpa surat bekas kekasih isteri curang

SARDINIA: Seorang lelaki Itali berusia 99 tahun memfailkan perceraian daripada isterinya berusia 96 tahun selepas menemui sepucuk surat isterinya berlaku curang 50 tahun lalu. 




Lelaki Rome berasal dari sini dikenali sebagai Antonio C yang berkahwin dengan isterinya selama 77 tahun, terjumpa surat yang dikirim bekas kekasih isterinya pada 1940 an, ketika dia menggeledah laci lama beberapa hari sebelum Krismas, lapor agensi berita ANSA kelmarin.


Apabila lelaki itu meminta penjelasan daripada isterinya dikenali sebagai Rosa C, isterinya mengaku curang namun akibat berasa bersalah beliau tidak mengambil langkah mencabar perceraian terbabit, kata ANSA. Pasangan itu memiliki lima anak, 12 cucu dan seorang cicit.



Berita selanjutnya di Berita Harian Online

Benda paling bodoh aku tengok dekat Stesen Bas

Ceritera nyh berlaku sewaktu aku nak balik ke Taiping, last friday..al-maklumlah cuti krimas..so memang dah lumrahlah kot, kalau musim perayaan nyh tiket ke Taiping memang cepat sangat habis, maybe banyak perantaun di Kuala Lumpur nyh berasal dari Taiping..entahlah...


So aku amiklah tiket tambahan ke Penang..kejadin yang patut kot aku panggil bodoh nyh bermula bila time nak naik bas dalam pukul 7.30 macam tuh..
Konduktor bas nyh panggillah semua penumpang yang memegang tiket ke penang untuk berkumpul di suatu tempat dekat bawah terminal tuh, so konduktor tuh pun kutiplah semua tiket ke Penang pada masa itu..


So dah biasalah kalau bas tambahan memang kena berjalan sikitlah ke bas sebab bas memang tak tunggu dekat platform so segerombolan manusia yang merancang balik ke Penang berjalanlah kearah bas tuh..ramai jugaklah..


Sampai ke bas je terus kami semua naik bas, and insiden yang bodoh tuh terjadi time nyh lah...bila penumpang terlebih...haaa??


       'Aikk macam mana pulak boleh tak cukup nyh, tadi aku dah kira...cukup                                  
       jer..siapa yang lebih nyh...'-konduktor bas


Dengan tiket semua dekat tangan konduktor bas tadi so memang dah tak boleh nak tentukanlah siapa yang takde tiket kan..so adalah 5 6 orang tuh terpaksalah tunggu next bas..


Bodoh kan?? sepatutnya tiket bas tuh kutip time nak naik baslah bukan sebelum nak naik bas..takde strategi betul..


p/s:kalau nama pun bas tambahan, janganlah beli tiket terus jer naik bas, diorang takkan perasan punyerrr :)

Tun Dr. Mahathir Mohamad 86 tahun

Actually benda nyh sepatut nya dah lama aku buat tapi kesilapan teknikal so it postponed for a few times...

Nway to my Tun Dr Mahathir Mohamad Selamat Ulang Tahun kelahiran yang ke 86 tahun pada 20 Disember yang lalu. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik dan umur yang panjang dan juga dirahmati Allah Swt.

Terima Kasih kerana telah menjadikan Malaysia sebuah negara yang disegani dimata dunia.


Nway gambar atas nyh..aku berada pada majlis makan malam gala sempena ulang tahun kelahiran beliau dekat pwtc hari tuh..banggalah kan :)




Jadilah diri sendiri oh lelaki



   'Awak dah tak macam dulu, awak dah lain sekarang'


   'Dulu awak caring, romantik, selalu jaga saya, manja..'


   'Awak tak sayang saya lagi ke?'


Pernah alami ke oh lelaki, teman wanita cakap macam tuh kat korang??...yeahhh...aku sure pasti ayat-ayat nyh pernah keluar dari girlfriend korang dekat korang lepas beberapa tahun korang couple atau lebih teruk mungkin selepas beberapa bulan...wah wah..


   'Korang nak tahu kenapa diorang suka cakap macam itu??'


Cuba korang ingat kembali time dia belum jadi girlfriend korang, ala time mula-mula nak mengorat...for sure kan setiap lelaki yang nak mengorat perempuan sure suka berjiwang-jiwang sikit, ala gaya manja gitu, mana ada yang keras-keras walaupun hakikatnya lelaki ini memang keras dan takde langsung element romantik dalam diri dia..



Ada ke lelaki yang keras-keras dan takde langsung perasaan nak beromantik time nak mengorat perempuan lain...for sure takde kan..so time before korang couple semua ayat manis, madah pujangga korang keluarkan untuk memikat hatinya namun selepas beberapa lama or bila korang dah selesa dengan keadaan korang, perempuan tuh pun dah jadi girlfriend korang so korang mula melupakan kegiatan yang dulu selalu korang lakukan terhadap girlfriend korang..


Korang kembali kepada asal, diri korang yang sebenar iaitu yang tidak romantik, tidak jiwang so bila perempuan lihat perubahan ini mulalah merasakan diri mereka tak disayangi padahal kita kaum lelaki mula berubah kepada diri kita sendiri, takde langsung pun kurangnye kasih sayang kita terhadap girlfriend kita...
Yeah, perempuan nyh memang complicated..namun mereka ini jugak simple yeah..jadi sahaja diri kita sendiri sewaktu mula-mula kita mahu mendekatinya dan lepas berapa lama pun kita couple mereka takkan merasa diri mereka sudah tidak lagi disayangi..kerana tiada apa yang hendak kita ubah..


Don't be what you can't, just be yourself

Aku bersyukur kepadaNya

Bersyukurlah kepada Yang Maha Esa..

Sentiasa dekat padaNya..

Namun kita as a human lebih rela dan selalunya berfikir sangat pasal masalah yang kita hadapi dari memohon kepadaNya.There will be times where it feel like life is not fair..kicking we up and down..and sometime we feel like we don’t have any reason to be thankful so we start think creepy things…so dengan merasa tidak bersyukur ia mudah membawa kita kearah yang negative…feel unmotivated and lost..

But when problem keep coming we should not think much about that problem but just stay focus and look around you..apa orang sekeliling kita hadapi, apa yang mereka miliki and then bila kita jumpa sesuatu yang menyentuh hati kita and that time baru kita sedar betapa banyaknyer kita telah merungut dan tidak berterima kasih atas keadaan kita..

Out there so many people which their life more difficult than us, mereka lagi banyak masalah yang perlu mereka hadapi, cabaran hidup yang tak pernah putus namun ada segelintirnya hanyut dibawa kesusahan cabaran namun ada juga yang berjaya mengatasinya, amiklah contoh di sekeliling kita dan kita akan sedar bahawa..

Kalau nak fikirkan masalah dan cabaran yang ditimpakan kepada kita namun betapa banyaknyer kesenangan dan banyak kurniaanNya yang perlu kita bersyukur..

Dari sekecil-kecil anugerah hinggalah sebesar-besar nikmat yang kita miliki..adakah kita sedar peri pentingnya dalam kehidupan kita..


So berhentilah merungut akan kesusahan kita dan marilah tunjuk sedikit rasa bersyukur dan Alhamdulillah kepada Yang Maha Esa untuk setiap apa yang kita miliki…seperti gambar yang atas nyh..dah la anak yatim dan ditempatkan di tahfiz yang mereka harapkan dapat memberi mereka perlindungan namun apa yang mereka harapkan dan apa yang mereka dapat jauh sekali, mereka ini dikerah untuk membuat jualan amal selain meminta simpati ramai..


So fikirkan, adakah nasib kita seteruk mereka...


So let's show our gratitude to our God...

Pesawat jatuh atas sekolah

MANILA: Sekurang-kurangnya 13 maut, termasuk dua kanak-kanak apabila sebuah pesawat ringan terhempas ke atas bangunan sebuah sekolah berhampiran ibu negara Filipina semalam selepas juruterbangnya memohon melakukan pendaratan kecemasan sejurus berlepas.

“Pesawat malang itu terbakar selepas terhempas”, kata Datuk Bandar Paranaque, Florencio Bernabe.





Tiada kelas diadakan ketika kejadian tetapi pegawai masih menentukan berapa ramai mangsa di darat yang cedera atau terbunuh.
Barnabe berkata pasukan bomba melaporkan pihaknya menemui mayat rentung maut termasuk juruterbang dan pembantunya. Bagaimanapun, kedua-dua mereka berada dalam pesawat.

Inspektor Kanan Polis, Dennis Sirilan, berkata api merebak dengan cepat ke rumah setinggan berhampiran sekolah selepas pesawat dua enjin itu terhempas.



Berita penuh di Berita Harian| 13 Terbunuh Pesawat Jatuh Atas Sekolah



Wordless wednesday #9 : Kaca Mata mengubah perspektif

Jangan sebarkan sebelum yakin

Rentetan daripada entry aku yang before nyh iaitu Besar ganjaran bagi yang mengingatkan...

Pagi tadi sewaktu aku menjengah laman sosial facebook ini aku terjumpa satu gambar yang memusykilkan aku tentang kebenaran kata-kata yang aku lihat ramai rakan-rakan facebook yang mula share secara meluas semalam...

Namun bagi Ustaz Ahar Idrus..ini pendapatnya didalam gambar ini...


So how??

Your opinion??

Pendapat lain: Facebook

Nway janganlah gusar namun berpuasalah secara ikhlas keranaNya..Allah menjanjikan balasan yang baik kepada setiap hambaNya yang melakukan kebaikan..

Besar ganjaran bagi yang mengingatkan

Kalau korang masih ingat or sedar...we all as a Muslim baru jer menyambut tahun baru, lebih kurang a week ago...same day as today but last week right...ok berbalik kepada cerita tadi, so korang tahu tak hari ini berapa Muharram?? Untuk yang tak berapa ingat or buat-buat lupa hari ini merupakan 8 Muharram 1433 Hijrah yang bersamaan 4 Disember 2011 Masehi so kalau dikira-kira esok merupakan 9 Muharram...

So ape adanya pada hari esok??

Apa kelebihanya...
Ini dia...



So how??

Kalau korang inginkan ganjaran pahal yang bertambah, marilah kita bersama-sama berpuasa pada esok hari..,aku ini dah la kurang pahala so dengan peluang inilah aku dapat rebut dan mendapatkan ganjaran pahala yang Allah tawarkan...

Nway cakap banyak nanti dicop riak pulak...

So renung-renungkan dan selamat beramal...

Disamping itu jangan lupa pulak untuk lepak disini :[)


Info lanjut: Facebook

Kongsi Rasa: Kemaruk kahwin

Ibu tak dapat terima kehendak anak mendirikan rumah tangga selagi tak habis belajar

IBU mana yang tidak terguris hatinya apabila melihat anak lelaki cedera ditumbuk, sehingga menerima rawatan di hospital selepas terbabit dalam pergaduhan berebut teman wanita.

Berikutan kejadian itu, satu universiti tahu perhubungan cinta anak lelakinya dengan gadis sekampus. Pensyarah berusaha memisahkan mereka selepas diminta ibu yang dikenali sebagai Puan Ita.


Walaupun mereka tidak berjumpa di universiti, tetapi di luar mereka masih intim.
“Puas sudah saya memujuk anak supaya memberikan tumpuan kepada pelajaran dan mengetepikan dulu soal berkahwin dengan teman wanitanya.

“Yang sebenarnya saya tidak berapa berkenan dengan gadis itu kerana terlalu bebas bergaul dan anak saya bukan satu-satunya teman lelakinya,” jelas Puan Ita kepada Kongsi Rasa.

“Saya mahu anak beri tumpuan kepada pelajaran dan menamatkan pengajian tanpa diganggu dengan permainan perasaan yang pada tanggapan saya tidak akan bawa dia ke mana-mana. 

“Namun harapan saya berkecai kerana anak lelaki tunggal saya terlalu kemaruk bercinta dan mahu berkahwin dengan gadis itu,” kata Puan Ita. 

Sebagai seorang ibu berkelulusan tinggi, Puan Ita menggunakan pengaruhnya untuk meminta universiti campur tangan.

“Sebenarnya pihak universiti tahu apa yang berlaku di antara anak saya dan gadis itu, tetapi mereka tidak berupaya menghalangnya.

“Saya juga pernah menemui ibu gadis itu dan hasil perbualan kami, ibu gadis itu mengaku anaknya agak lasak dan liar. 

Artikel penuh di Berita Harian dan Sini 

Lelaki kena kejar hantu masa tidur

Haha..ok malas nak gelak banyak...

Korang pernah tak bermimpi kena kejar hantu tapi time korang nak lari tuh korang tak boleh lari...dah lari laju nyh, dah guna fully energy tapi still slow jugak dan hantu dah dekat...after a few minute korang tersedar dari tidur dan korang bersyukur yang itu hanyalah mimpi...

Pernah tak?? jujur..hehe

Tapi kali nyh bukan aku nak tunjuk macam mana aku lari time kena kejar hantu masa tidur tapi seorang lelaki..hahha..aku jumpa video nyh kat youtube dan gaya dia macam tuhlah..aku just assume yang lelaki nyh tengah bermimpi kena kejar hantu..hahha

Tapi aku tak pernahlah mimpi sampai terhantuk dekat dinding...lelaki nyh hardcore gila ah..:)




Walaupun terhantuk sure lelaki tuh tetap bersyukur yang dia hanyalah bermimpi.. ;)


Nway aku just assume je ok semua ini, ada jugak versi haiwan dalam video nyh tapi macam berlakon je kan, nyh haiwan beb, mana boleh suruh berlakon macam tuh kan...


p/s: untuk korang yang dah tengok Ombak Rindu..amacam??

Perempuan suka, lelaki kurang suka

Assalamualaikum...


Bulan november yang dipenuhi pelbagai tarikh menarik seperti 11/11/11 dan 20/11/2011 bakal menutup tirainya a few days from now and our last month december akan menjelma namun bagi aku sebagai umat Islam tahun baru telah aku sambut beberapa hari yang lepas macam aku post dalam ini...


Namun entry kali nyh bukan bersangkut dengan tahun baru or tahun lama tapi berkait dengan hujung tahun..yeahhh..nyh la yang aku nak kata perempuan suka, lelaki kurang suka..cerita aku perempuan mana yang tak suka hujung tahun...perempuan nyh kalau boleh aku rasa hari-hari nak macam hujung tahun..


Why Why Why????


Yes i got it...YES
Jualan akhir tahun..ya memang YES..jualan akhir tahunlah beb, shoping time...perempuan suka kan tuh yang sambil tunggu perempuan bershoping aku sempat mencoret idea untuk mengarang entry ini...macam aku cakap dalam entry itulah..


Lelaki bukan tak suka jualan-jualan murah nyh, macam aku personally memang suka kot dekat barang-barang murah tapi nak pergi mencari tuh yang penat, tuh kalau dulu, kalau aku minat something aku akan suruh kakak aku or my mom yang carikan..hehhe






Amcam kasut atas nyh??


Ada vogue kah...haha


Tengok belum akhir bulan dah start berbelanja..perempuanlah katakan an, nway gambar atas nyh bukan from google or memane but from one girl yang memang semenjak dua menjak nyh bergaya gila..:)


Tak banyak yang boleh aku katakan dalam entry ini just nak tunjukkan kasut baru itulah, cantik jugalah tapi aku bukan perempuan nak kata terbaik or what...tapi seriously akhir tahun nyh aku rasa hanya dinantikan oleh kaum perempuan dan bukan kaum lelaki..


p/s:banyak sangat ke diskaun time Year End Sale nyh haa???

Perbezaan pelancong asing dan rakyat Malaysia naik bas

Lama memang lama wooo...aku kata begitu sebab time aku menaip entry nyh aku tengah tunggu seorang perempuan yang sedang berseronok bershoping di sebuang shoping complex di Pulau Pinang..


Nway entry kali nyh bukan aku ceritakan tentang berapa lama perempuan amik untuk bershoping tetapi kelakuan antara pelancong asing dan rakyat Malaysia sewaktu menaiki bas especially bas ekspres...


Benda nyh aku perhatikan sabtu lepas time sama-sama naik bas dari Kuala Lumpur ke Taiping...antara perbezaan yang aku dapat perhatikan adalah...


1.Mereka takkan menutup langsir
haa..nyh memang ketara gila, rakyat Malaysia termasuk aku kalau boleh satu bas nak tutup langsir lagi2 waktu panas tetapi apa yang aku lihat kat pelancong asing nyh dari start mereka naik sampailah sampai kedestinasi, mereka takkan tutup langsir walaupun time panas maybe nak menikmati permandangan kot...


2.Tidur
Sape yang tak pernah tidur time naik bas ekspres kasitau sama aku, haha...pelancong asing mereka memang takkan tidur, sebab apa yang aku tengok...mereka nyh sibuk memerhati permandangan sekeliling, mana sempat woo nak tidur...


3.Kamera sentiasa ditangan
Nyh memang terang gila, pelancong asng la katekan, kamera memang tak lepas, naik bas pown kamera still kat tangan sampai bas lalu dekat dusun durian pown nak amik gambar..hehehe, kalau kita mana nak buat macam tuh kan, ye tak dah hari-hari tengok...takkan nak wat sampai amik gambar dari atas bas kan...


So tuh jela yang dapat aku perhatikan dan membuat perbandingan antara pelancong asing dan rakyat malaysia time naik bas...


p/s:bilalah nak habis shoping nyh..tak penat ke berjalan?? kaki melecet?? fuhhh

Bila dah terlebih feel

Assalamualaikum...


20.11.2011...Another lovely date dihari yang biasa, spending time doing the same things...ok malas nak cakap banyak lagipun takde idea nak huraikan banyak..




Entry kali nyh serius entry aku yang paling pendek selain Wordless Wednesday tuh,  Bila Dah Terlebih Feel...ok aku bukan nak cakap pasal my feeling towards any girl or any feeling but feel disini bila kita menyanyi...


Pernah karaoke???


Ok, kan kalau kita nyanyi what ever lagu for sure kita macam nak tangkap feel sikit kan takkan nak nyanyi macam takde perasaan langsung...


Tapi amacam kalau dah terlebih feel???


Jawapannya: 


                 Lirik: Janganlah Kau Beri Seribu Alasan lagi

                 Nyanyi: Janganlah Kau Beri Seribu Balasan lagi

Nampak perbezaan?? kalau korang pernah karaoke for sure korang pernah alami situasi macam nyh kan...tak kisahlah berlaku kepada korang atau partner korang time berkaraoke tuh, lirik besar-besar tulis dekat screen tapi yang keluar melalui mulutnya lirik lain..


Haha, lawak bila benda nyh berlaku, tulah terlebih feel sangat :)


Entry pendek?? Ye kot..
Tak faham?? Dapatkan kamus...hurrmmm...

Setiap pertemuan, ada perpisahan

Bertemu dan berpisah, itulah lumrah kehidupan...
Memang setiap pertemuan, akan pasti ada perpisahan diakhirnya..
Namun perpisahan hanya berlaku dimata tetapi pertemuan itu kekal dihati...

Nway don't jump into your conclusion first...
First impression means nothings...
It has nothing to do with my personal relationship or things...
Because now I'm happy dan blessed with my condition..

As I said earlier setiap pertemuan pasti ada perpisahan, itulah lumrah kehidupan…begitu banyak yang datang dan pergi dalam kehidupan seharian kita. ..kita tidak boleh mengharapkan pertemuan yang kita jalin pada hari ini akan kekal untuk selamanya kerana didunia ini semua benda diciptakan berpasangan, begitu juga dengan pertemuan, kalau lelaki pasangannya perempuan dan aku pasanganku blog ini begitulah jugak pertemuan dengan perpisahan..

So janganlah kita menangisi perpisahan yang sekejap itu kerana pertemuan yang kita jalin dengan keikhlasan pasti akan tersemat dihati kita…

Entry kali ini aku dedikasikan kepada tiga kawan,ehh sahabat yang paling sesuai aku rasa untuk mereka…tiga sahabat karib yang mengenali antara satu sama lain semenjak tahun 2009 semasa masing-masing menjejakkan kaki ke menara gading untuk mengejar impian masing-masing…ditempatkan di kelas yang sama membuatkan mereka lebih mengenali antara satu sama lain...

Tidak mahu persahabatan itu terputus di pusat pengajian, mereka memilih untuk bersama-sama dengan memilih pusat praktikal yang sama…mungkin pada tahap ini perpisahan itu dapat mereka elak dengan berjaya…

Namun haruslah kita ingat, setiap pertemuan itu ada perpisahan, so selepas berbulan menghadapi perit getir di pusat praktikal, kini mereka berjaya menghabiskan kesemua tugas yang telah ditetapkan untuk mereka, kini mereka tidak dapat lari lagi dari perpisahan…salah seorang dari mereka telah terbang ke kampung halamannya di Sabah dan dua lagi hanya menanti hari untuk pulang ke tempat asal mereka..

Namun ingatlah persahabatan yang telah erat terjalin ini akan kekal dihati setiap mereka dan perpisahan yang menyedihkan hanya berlaku di depan mata dan tidak berlaku didalam hati…



Ikhlas dari aku tabahkan hati, kuatkan semangat kerana setiap perpisahan juga ada pertemuan..:)

p/s:salah seorang dari mereka tak suka aku menulis dalam blog nyh so tak leyh la aku nak mentionkan nama mereka tapi aku peduli apa...Ari, Rina Good luck in your future n sorang lagi Adilah...:)

Wordless wednesday #8 : Sudah matang



Kebenaran itu memang menyakitkan

Makan tatkala hati tak senang memang rasa nak muntah balik jer apa yang masuk melalui mulut walaupun makanan yang kita jamah itu sememangnya menyelerakan…Namun bukan hati tak senang dan makanan sedap yang ingin aku ceritakan namun something yang menjengah di fikiran aku sebentar tadi tatkala menunggu LRT…melihat keletah penduduk KL memang buatkan aku banyak berfikir...


Adakalanya mengetahui sesuatu benda yang benar dan sahih memang sangat menyakitkan walaupun pada awalnya memang kita sendiri yang mahu mengetahuinya, tapi kita perlulah menerima hakikat akan kenyataan tentang sesuatu kerana sampai bila kita mahu hidup dalam fantasi sendiri…

Kebenaran memang menyakitkan dan kebenaran yang menyakitkan ini mampu memungkinkan kita hilang semangat mahupun arah tuju dan segala pekara negative...tak kisahlah apa jua kebenaran ini berkaitan, siapa diri kita sebenarnya mahupun seseorang yang lain dan juga apa yang orang lain rasakan, apa seseorang itu sedang buat tatkala kita bersendirian, jika kebenaranya tidak seperti kita harapkan memanglah menyakitkan…

Oleh kerana itulah tidak semua orang dapat menerima kebenaran…kerana kebenaran yang tidak seperti kita harapkan sememangnya menyakitkan…oleh itu jika terasa diri kita tidak berada dalam keadaan bersedia untuk menerima segala kemungkinan, berhentilah daripada menanyakan dan menyelidik tentang persoalan sesuatu pekara...

Namun haruslah kita sedar bahawa ada juga kebenaran ada yang indah, kebenaran yang seperti kita harapkan…kebenaran yang membawa kepada kebahagia kepada kita namun kita langit tidak selalunya cerah dan hidup tak selalunya indah…

Berdasarkan cerita yang aku tengok di kampung semalam bunga tahi ayam menderita kerana tahu apa yang bunga orchid lakukan hari ini bersama sidia…

Menyesal jumpa Staff KTM

Nway ceritera pendek nyh berlaku time aku naik KTM dari Batu 3 ke Bandar Tasik Selatan...selepas sampai di stesen KTM Bandar Tasik Selatan and time nak keluar, aku pergilah scan kad Touch N Go aku dekat mesin TNG tuh tapi sadisnya dia kata kad ini tidak boleh diproses tapi yang pelik aku tengok orang lain yang gunakan kad TNG, ok jer scan...


Memusyhkilkan aku betul, so aku teruslah ke kaunter KTM tuh nak bertanyakan masalah kad aku nyh, nak settle cepatlah kan sebab lepas tuh aku nak naik LRT pulak, takut ada masalah kat sana pulak...




Conversation aku dan Staff KTM:


       'Asal kad TNG nyh tak boleh scan dekat mesin dia?'


       'Dik dari mana?'


       'Batu 3.'


Selang beberapa saat


       'Ohhh..patutlah tak boleh scan kat sini, dekat Batu 3 tadi kad TNG nyh tak scan betul-betul'


       'Oyeaaa...So...'


       'Dik kena bayar RM 3.20'


       'Haaa...' *blank kejap




Selepas menyelesaikan bayaran tuh aku pun berlalu lah pergi, dalam hati aku nyh adalah perasaan menyesal yang amat kerana pergi berjumpa dengan staff dekat kaunter KTM tuh...aduhhhh, kalau tak jumpa tadi selamat RM 3 aku tuh weyyhh..free aku naik KTM harituh...walawehhh




Nway aku rasa RM 3 tuh dia buat duit poket jer kot cause dia tak bagi tiket or resit langsung lepas terima duit aku...nway peristiwa macam nyh dah berlaku dekat member aku dan depan mata dia, dia nampak staff yang amik duit dekat dia, gunakan duit tuhh pergi beli makanan...hurmmmm


p/s:Keretapi Tanah Melayu...biasalah

Maafkan aku, kita couple semula ok

           "Saya rasa kita dah tak sesuai macam dulu"
          "Saya rasa kita patut putuskan hubungan ini"
          "Saya harap awak tabah dan redha dengan keputusan ini"
         
 
"Saya doakan agar kita temui pasangan yang lebih baik"
 

         

Tapi tup tap top tep seminggu lepas tuh ada jer balik…ok couple balik…Kalau dah putus, buatlah cara dah putus, serabut sangat nak baiki balik benda yang dah rosak tuh kenapa?? Walawehhh..Nway first thing first cer kita tanya kepada yang berpengalaman…apa punca pasangan yang dah rak bergaduh at last sambung balik hubungan, apa punca nak couple balik ni? ?


Hurmmm…for me personally,aku ambil contoh A dan B, satu jer sebab A tak mampu nak tinggalkan si B, itu kerana si A dah cuba tapi tak mampu jugak nak lupakan si B..ada jer orang lain yang terpikat dekat si A tapi perasaan si A dekat si B sangatlah lain kerana lain rasanya bila si A bersama si B lain kalau si A bersama si C D E or F…singkatkan kalau dah macam tuh, mestilah sebab sayang…kan kan kan…yeahh si A sangat sayangkan si B…tak boleh lawan sayang si A untuk si B dengan sayang si A untuk orang lain...

Walawehh..(again) yelah sayang tapi persoalannya, logik ke si B simpan perasaan sayang yang gila babeng tuh dengan si A yang dah totally benci time minta putus dulu? Kejap sayang, minggu depan putus, next week ok balik..oeh yeahh..let it keep to be my routine…F**K

For me personally kalau kita dah sesame sayang dan tak boleh hidup tanpa salah sorang..wah wah wah ayat nak grand jer..nanti ada la member aku ban aku kat kelas nanti nyh…cehh..ok BAGI AKU, kalau korang rasa korang mampu nak lupakan persengketaan yang terjadi sesame korang dan masih ada perasaan sayang kepada satu sama lain apa salahnya just sambungkan kembali perhubungan yang telah terhenti seketika it. Bukan nak  menyusahkan, tapi takut nanti kalau korang totally reject untuk bersama semula, ia akan menyusahkan korang…korang bersama dengan orang yang baru tapi still terasa macam bersama sidia yang dulu…sumpah tak bestkan feeling tuh…disini korang mempermainkan dua perasaan…first for sure perasan korang and secondly perasaan hamba Allah yang takda salah itu…

Tapi kalau korang dah rasa memang dah takde jodoh or memang dah capai kata sepakat, ok jer kalau let it go..takde masalah…nanti takde lah nak ungkit pape kan..tapi it’s better korang bersama semulala…

Aku tak nak bercerita panjang kerana korang tahu mana fakta mana auta…aku hanya memperjelaskan kepada seorang rakan yang memerlukan bantuan aku...

Bukan semua kita boleh dapat

Alhamdulillah...
Tak semua yang kita boleh dapat..yeahhh....sebenarnya entry nyh aku taip lepas selesai test subject major aku, Operating System dan Computer Security...berkat doa dan usaha serta pertolongan rakan sebelah...tiada kesukaran yang banyak aku alami semasa menjawab semua itu, namun kali ini bukanlah aku nak menceritakan suka duka aku menjawab test pada hari itu...
"Bukan semua kita boleh dapat"


Tak kisahlah harta benda, orang mahupun kepuasan tak semua yang kita inginkan kita boleh mudah-mudah menggapainya, walaupun kita dah sertakan dengan usaha yang berlipat ganda dan melebihi orang sekeliling, belum tentu kita mampu menggapai apa yang kita mahukan dan mungkin juga rakan kita yang mempunyai matlamat yang sama tetapi hanya menyertakan kesungguhan yang sedikit mampu mencapai impian yang sama...


Actually pekara nyh dah banyak kali berlaku, dan aku yakin korang semua tidak terlepas dari itu semua namun cara kita menghadapinya yang membezakan kita semua...macam yang berlaku dekat rakan aku baru-baru ini...salah satu subjek dalam kos aku memerlukan aku dan rakan-rakan aku mempelajari satu tugasan sebelum dibentangkan kepada pensyarah dan ironiknya, rakan A yang banyak bertungkus lumus dan mencurahkan bantuan kepada seorang rakan aku ini iaitu B dalam tugasan itu, namun keputusan selepas perbentangan itu, rakan aku B memperoleh grade yang lebih baik dari A...


Tiada kekesalan yang rakan aku A alami dalam mengajar B, namun itulah yang ingin aku katakan bahawa walaupun usaha kita setinggi Gunung Kinabalu, belum tentu kita mampu menggapai awan dan jangan pula ingat usaha setinggi Bukit Larut tidak mampu memetik hujan di awan...


Kesimpulanya belajarlah menerima apa yang kita perolehi dan selalulah bersyukur dan jangan sesekali mempersoalkan apa yang telah ditakdirkan kepada kita dan hendaklah kita berusaha dan jangan putus asa di kemudian hari..


Promotion
PhotoDeliveryMake upRaydiance

11 fakta pelik

Fakta pelik ini, before tuh pleaselah ingat entry ini..


Nway malas sebenarnyer aku nak ceritakan fakta pelik ini because aku bukan suka sangat cerita tentang hal aku or fakta pelik yang ada dalam diri aku, tapi aku suka baca cerita dan fakta pelik dan benar orang lain..heeh..sungguh tak adilll waaaaa..


Nway demi mencapai 22 Perkara Terhebat ini aku listkan jugaklah 11 fakta tentang diri aku but seriusly aku takkan listkan secara detaillah, nanti korang tahu kelemahan aku...baca dan jangan ingat ok :)


Fakta


#1-Takkan tegur seseorang tuh if tak rapat
#2-Rambut aset paling penting
#3-Prefer dengar lagu dari mp3 walaupun time tuh depan laptop
#4-Menyesal url blog nyh ada nama sendiri
#5-Selalu makan bukan sebab kenyang tetapi bosan
#6-Selalu fikir benda yang tak patut difikirkan
#7-Boleh jadi seorang yang jimat dan boros
#9-Tak suka kucing...seriuslyyyy
#10-Sanggup tak makan kalau nak beli sesuatu
#11-Takda langsung game dalam my laptop


Ok dah..to my friend, kalau baca nyh, simpan saja dan ini hanyalah didunia maya...>.<


Older post

Tahniah! Pertandingan akhir



Aku mempertaruhkan video ini :)

p/s:Serius memang aku bukan seorang pelakon...

Rahsia handset ketika kecemasan



Ok...please jangan jeles dengan smart phone atas nyh yang aku beli awal tahun ini namun gambar atas nyh hanyalah ikhsan google...namun entry kali ini bukannya hendak berbicara tentang handset aku ataupun kelebihan dan keburukan handset ini tapi berkongsi rahsia-rahsia yang boleh kita praktikkan ketika kecemasan menggunakan handset...


Antaranya:


1.Nombor kecemasan


Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112 so jika anda dalam kecemasan dan berada di kawasan yang tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci(keypad lock)..


"Namun aku just wondering kalau handset yang aku gunakan ini macam mana nak dail terus kalau time keypad lock..hurmmm"


Untuk rahsia kedua dan seterusnya korang bolehlah stalk link bawah ini:


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=267674373266148&set=a.163395940360659.35100.163162463717340&type=1&ref=nf


p/s:aku hanya berkongsi dan kalau ada salah silap, maafkanlah...

Aku bukan BF kau lah

Simple and short entry, ok lepas otak dah kusut dengan quiz untuk subjek universiti yang terpaksa aku amik dan memerlukan banyak membaca dan untuk menenangkan fikiran aku lepak formspring..ok, aku memang tak minat subjek yang perlu banyak membaca sebab tuhlah aku prefer jadi student Science Comp yang lebih kepada praktikal...banyak masa dihabiskan depan komputer jerr..#syiokkkkk

Berbalik kepada lepak dekat formspring tuh...dah lama jugak aku tak lepak sana dan tadi time aku lepak aku terjumpa satu soalan dari inbox aku..nway maybe more tuh kenyataanlahkan...terkezut aku woo..





Aku search profile dia, dah takda, nway maybe dia salah hantar kot..papepown untuk puan empunya, satu jer aku nak kata


                "Aku bukan BF kau lah"


p/s:aku ada 2 test dan 1 quiz minggu ini dan aku malas sesangat nak study..

Ku tetap menanti

Entry ini...
Lagu yang memang sesuai dengan mood aku hari ini ...


Aku bukanlah pujangga cinta yang mampu merungkai kata-kata cinta dan menghadiahkan puisi cinta kerana puisi cinta bagiku mampu membunuh jiwa dan hati sesiapa pun, namun kini yang ada hanya puisi sedih duka lara peneman hidup. Terima kasih Nikita Willy atas bait-bait lirik yang indah ini yang mampu merungkai perasaan yang tak mampu dirungkai melalui kata-kata...




Specially dedicated to you, Teacher to be...
Please convey my best wishes to your Future.

Older post


 
Web Analytics